Evropske berze skočile zbog dobrih rezultata kompanija

Evropske berze skočile zbog dobrih rezultata kompanija

Na evropskim berzama su u četvrtak ujutro cene akcija blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 odsto, nakon što je juče prekinuo petodnevni pozitivni niz.

Pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,2 odsto, dok je londonski FTSE oslabio 0,5 odsto.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cene za 5 odsto, akcija KBC-a jer je ta belgijska finansijska grupa izvestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Iz istog je razloga akcija nemačkog proizvođača robe za široku potrošnje Henkela poskupela 3,4 odsto.

Dosad je oko 80 odsto kompanija iz sastava STOXX 600 indeksa izvestilo o poslovnim rezultatima, pri čemu ih je 60 odsto objavilo zaradu u skladu ili iznad očekivanja.

Londonski FTSE indeks jutros je pao zbog pada cena Shella i Rio Tinta jer se od danas tim akcijama trguje bez prava na dividendu.

Foto: etimg.com

Foto: etimg.com

Analitičari danas na evropskim berzama očekuju oprezno trgovanje jer su pod pritiskom cene nafte, nakon što je juče objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedelje neočekivano porasle, dok je proizvodnja Saudijske Arabije u julu dostigla rekordne nivoe.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula daljnjih 0,7 odsto, na 41,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,6 odsto, na 43,77 dolara.

Na azijskim berzama su cene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na gubitku 0,5 odsto, skliznuvši s najviših nivoa u godinu dana.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas nije radilo.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Galenika Fitofarmacija nastavlja rast profitabilnosti
Next Posao: Deset koraka do unapređenja

You might also like

Berza

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno nakon što je američki Fed povećao kamate, što se očekivalo, no kineska tržišta su pala jer se povećanje kamata kineske centralne banke nije očekivalo.

Najvažnije vesti

Niske temperature podigle cene struje u Evropi

Cene električne energije u Evropi skočile su na najviši nivo u gotovo deset godina pošto je nezapamćeni talas hladnoće suzio isporuke potpomognut zastojima u radu elektrana i štrajkovima radnika.

Najvažnije vesti

Ruska rublja među valutama sa najboljim učincima prema dolaru u ovoj godini

Očekuje se da će ruska rublja ovu godinu završiti kao jedna od najjačih valuta u svetu, budući da je samo brazilski real zabeležio bolji kurs prema dolaru od ruske valute.