Mediji: Vučić i dalje namerava da balansira između Rusije i Zapada

Mediji: Vučić i dalje namerava da balansira između Rusije i Zapada

Srpski premijer Aleksandar Vučić, sudeći po sastavu nove Vlade, i dalje namerava da balansira između Rusije i Zapada, ocenjuje današnji moskovski list Komersant.

Dnevnik piše da je interes za sastav nove vlade porastao posle njegove neočekivane posete Moskvi 26. maja i podseća da je predsednik Rusije Vladimir Putin javno izrazio nadu da će u novoj srpskoj vladi “dostojna mesta zauzeti ljudi koji ozbiljno posvećuju pažnju razvoju odnosa Rusije i Srbije”.

List dodaje da su mnogi srpski političari i eksperti to ocenili kao uslov Kremlja za pružanje pomoći Srbiji, ali da u novom kabinetu nisu našli očigledne naznake da je Vučić “uzeo u obzir želje predsednika Rusije”.

Komersant piše da među onima koji se uslovno mogu ubrojati u proruske političare, svoje pozicije u vladi sačuvao lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić. Pored njega, Aleksandar Antić iz SPS-a će rukovoditi srpskom energetikom, gde ključna uloga pripada NIS-u, koji kontroliše Gaspromnjeft, dodaje list.

Dnevnik navodi da od očekivanog utvrđivanja novog mesta potpredsednika vlade ili specijalnog predstavnika vlade za odnose s Rusijom, na kojem se video lider Srpske narodne partije Nenad Popović, koji ima biznis u Rusiji, tako nije ni došlo. U novi kabinet nisu uključeni ni Demokratska stranka Srbije i Dveri, koji sebe nazivaju proruskim.

“Iz svega toga sledi da Vučić namerava da nastavi da balansira u spoljnoj politici između Rusije i Zapada”, zaključuje dnevnik.

Komersant ocenjuje da će novi test za takav kurs biti poseta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Begradu ove jeseni, tokom koje će neizbežno biti postavljeno pitanje diplomatskog statusa za ruske saradnike u Humanitarnom centru u Nišu, čemu se Beograd do sada protivio zbog oštre negativne pozicije Zapada.

Izvor:Agencije
Previous Uticaj sezonskih faktora na kretanje inflacije
Next Saradnja sa CityExpertom za vlasnike nekretnina

You might also like

Tema dana

Hor Crvene armije, simbol Rusije širom sveta

Hor Crvene armije, čiji je dirigent zajedno sa više od 60 članova bio u vojnom avionu koji se danas srušio u Crnom moru, predstavlja simbol Rusije širom sveta, čak i

Društvo

Predsedništvo SPS-a jednoglasno podržalo Vučića

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije (SPS) danas je na dvosatnoj sednici jednoglasno donelo odluku da Glavnom odboru stranke za zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima predloži aktuelnog premijera i lidera Srpske napredne

Geopolitika

Obama: SAD i Rusija blizu dogovora o Siriji

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da SAD i Rusija danas rade na finalizaciji primirja u Siriji koje bi omogućilo veće isporuke humanitarne pomoći toj ratom razorenoj zemlji.