Izveštaji iz SAD i Saudijske Arabije spustili cenu nafte

Izveštaji iz SAD i Saudijske Arabije spustili cenu nafte

Cena nafte pala je na međunarodnim tržištima ispod 44 dolar po barelu nakon podataka o rastu zaliha sirove nafte u SAD i izveštaja o rekordnoj proizvodnji u Saudijskoj Arabiji.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, pala je 2,47 odsto, na 43,87 dolara za barel, dok je barel američka WTI nafte pojeftinio 1,23$, odnosno 2,92 odsto, i trguje se za 41,52 dolara.

Američko ministarstvo energetike (EIA) je objavilo da su zalihe nafte u SAD protekle nedelje porasle za 1,1 miliona barela, što je u suprotnosti sa prognozama analitičara “S&P Global Platts” koji su predviđali pad zaliha za 1,75 miliona barela.

U utorak je Američki institut za naftu (API) objavio još veći rast zaliha. Po njihovim procenama zalihe su porasle za 2,1 milion barela.

Ranije tokom dana objavljen je podatak podatak o povećanju saudijske proizvodnje u julu na novi rekordni nivo, od 10,67 miliona barela dnevno.

Početkom nedelje cena nafte je porasla podstaknuta najavom neformalnog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u cilju stabilizacije tržišta nafte.

Izvor:Agencije
Previous Snažan rast norveške krune, evro ojačao prema dolaru
Next 6 ključnih elemenata koje morate pratiti u vašoj marketing kampanji

You might also like

Svetske berze

OPEC produžio ograničenje proizvodnje nafte do marta 2018.

OPEC će produžiti važenje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte za još devet meseci, do marta 2018. godine, dogovoreno je danas u Beču na sastanku članova naftnog kartela.

Berza

Wall Street: Indeksi skočili, Fed podiže kamate

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija porasle, najviše u finansijskom sektoru, nakon što je predsednica Feda Janet Yellen poručila da će kamate biti povećane relativno skoro.

Svetske berze

Evropske berze u porastu na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su porasle, nakon pada dan pre, no trguje se oprezno.