Wall Street: Berze u minusu uprkos rastu cena nafte

Wall Street: Berze u minusu uprkos rastu cena nafte

Cene akcija na američkim berzama u ponedeljak su blago oslabile, spustivši se sa rekordnih visina dostignutih u petak nakon izveštaja sa tržišta rada.

Dow Jones je oslabio 0,1 odsto. a Nasdaq indeks 0,15 odsto. Indeks S&P 500 izgubio je na vrednosti 1,98 poena, odnosno 0,1 odsto, jer je pad akcija u zdravstvenom sektoru prevagnuo nad dobicima u energetskom, koji je podstakao rast cena nafte.

Od početka godine S&P 500 indeks je na dobitku skoro 7 odsto, uprkos slabijem od očekivanog rasta američke ekonomije i nedovoljno dobrih poslovnih rezultata kompanija.

“Ovo je logičan predah dok ulagači procenjuju situaciju na tržištu. Svi samo sede i pitaju se kako smo došli do rekorda. Zamah tržišta veliki je deo toga, investitori se plaše da će propustiti uspon tržišta”, kaže Brad McMillan, direktor u “Commonwealth Financial Network”.

U zdravstvenom sektoru jučeu su akcije Mercka, Allergana i Bristol-Myersa pojeftinile između 1,5 i 4,7 odsto nakon loših vesti iz tih kompanija.

S druge strane, znatno su, 1,2 odsto, porasle cene akcija u energetskom sektoru, što se zahvaljuje skoku cena nafte za više od 2 odsto zbog obnovljenih spekulacija da deo članica OPEC-a poziva na dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi se smanjio jaz između prevelike ponude i slabe potražnje.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija dok se sezona objavljivanja finansijskih izveštaja bliži kraju.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa premašila je svojim rezultatima očekivanja analitičara, međutim, to im i nije bilo teško jer su procene postavljene vrlo nisko.

Uprkos boljim nego što se očekivalo izveštajima, po svemu sudeći, zarade kompanija pale su i u proteklom tromesečju, već četvrti kvartal zaredom, a s obzirom na najave, zarade bi mogle pasti i u tekućem tromesečju.

U novoj anketi Reutersa analitičari procenjuju da će zarade u trećem tromesečju biti 0,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, što je u suprotnosti sa prošlonedeljnim prognozama o očekivanom rastu zarada za 0,2 odsto.

Na oprez investitora ukazuje i slab obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,9 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 6,6 milijardi.

Izvor:SEEBiz
Previous Kini nedostaje 800 miliona kvadrata stambenog prostora godišnje
Next Inicijativa za izmenu zakonskih propisa o stečaju

You might also like

Berza

U ponedeljak 122,77 dinara za evro

Dinar je neznatno ojačao prema evru i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 122,7691 dinara za evro, što je najviša vrednost domaće valute prema evru u ovoj godini.

Berza

Saxo Bank u 2017. godini prednost daje evropskim i japanskim akcijama u odnosu na američke

Referentna vrednost S&P 500 indeksa akcija je u petak na zatvaranju berze bila 2258,07, samo 0,6% od svog maksimuma. Ovo ukazuje da akcije iz SAD opet ulaze na novu teritoriju.

Berza

Dinar oslabio prema evru, danas 122,35 dinara za evro

Dinar je oslabio prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 122,3585 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.