Kineska propagandna reklama 120 puta dnevno u centru Njujorka

Kineska propagandna reklama 120 puta dnevno u centru Njujorka

Kineska propagandna reklama pušta se 120 puta dnevno na ogromnom elektronskom bilbordu na Times Square-u u centru Njujorka.

Video je posledica gubitka teritorijalnih prava nad Južnim Kineskim morem.

Naime, Međunarodni tribunal u Hagu nedavno je doneo presudu u korist Filipina, zaključivši da Kina nema pravnih osnova da polaže istorijska prava na morske oblasti u okviru takozvane “linije devet crtica”. Filipini, koji su pokrenuli ovaj spor, tvrdili su da “linija devet crtica” nađena na kineskoj mapi iz 1940. godine “nejasno definisana”.

Sud u Hagu zaključio je, između ostalog, da je Kina prekršila suverena prava Filipina u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni te zemlje u Južnom kineskom moru, mešajući se u filipinske ribarske aktivnosti i istraživanje nafte, gradeći veštačka ostrva i ne sprečavajući kineske ribare da love ribu u toj zoni.

Kineska agencija Xinhua prenela je da Kina ne prihvata i ne priznaje odluku suda nazvavši ga “tribunal koji zloupotrebljava pravo”.

Reklamna poruka je posledica neprihvatanja odluke Haškog suda.

Agencija Xinhua prenosi da je video na Times Square-u “privukao mnoge poglede, a neki kineski turisti u Njujorku kazali su da je neophodno da se svet upozna sa pravim činjenicama u vezi ovog spora”. Nekoliko turista kazalo je da misli da bi poruka Kine imala više efekta da je puštena diplomatama u sedištu UN-a, samo kilometar ili dva dalje od Times Square-a, prenose američki mediji.

Kina želi da njene medijske agencije i propagandne poruke utiču na to kako ljudi širom sveta posmatraju Kinu. Da bi to postigli, često traže i pomoć stranih agencija u kreiranju kampanja. Reuters je u aprilu preneo da su strane PR agencije učestvovale u kreiranju brojnih kampanja, među kojima su Hill+Knowlton, Ketchum, Ogilvy PR, FleishmanHillard i Edelman.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Japan: Vojska u stanju pripravnosti zbog severnokorejskih raketa
Next Ovo su novi ministri u budućoj Vladi Srbije

You might also like

Najvažnije vesti

Ana Brnabić: Minimalna cena rada biće povećana

U Srbiji će biti povećana minimalna cena rada, a pregovori o tome treba da se završe do 15. septembra, izjavila je predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

Društvo

Počinje druga faza prekvalifikacije za IT

Nakon završetka pilot faze prekvalifikacije za IT, koju je pohađalo 100 polaznika, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas početak druge faze prekvalifikacije za 900 polaznika.

Društvo

O digitalnoj fabrikaciji prvi put u regionu

„FABelgrade 2016“ prva regionalna konferencija posvećena digitalnoj fabrikaciji i „fab lab“ konceptu biće održana 14. i 15. maja.