Najveći dnevni rast rublje prema dolaru u poslednje tri nedelje

Najveći dnevni rast rublje prema dolaru u poslednje tri nedelje

Cena ruske valute zabeležila je najveći dnevni rast prema američkoj u poslednje tri nedelje, uglavnom zahvaljujući oporavku cena nafte.

Podržana rastom cene nafte za više od 2 odsto, rublja je danas ojačala 1,4 odsto, na 64,64 rubalja za dolar.

Rublja se u poslednje vreme našla pod pritiskom zbog nestabilnosti na tržištu nafte i pada cene ispod 50 dolara za barel.

Promena cene nafte ima širok uticaj na finansijskim tržištima. Kretanja na tržištima akcija su često u korelaciji sa cenama nafta. Isto tako i sa valutama zemalja velikih izvoznika “crnog zlata”.

Ali kad su u pitanju ekonomije u usponu, korelacija je najviša između rublje i nafte, kaže Win Thin, šef analitikog odeljenja “Brown Brothers Harriman”.

Na osnovu procentualne promene, par valuta dolar-rublja je već dva meseca u negativnoj korelaciji u iznosu od -0,757 procenata, kada se kao reper koristi sirova nafta. U ovom slučaju, odnos je meren između -1 i 0, gde -1 predstavlja apsolutno negativnu korelaciju između nafte i rublje. To znači da se ova imovina kreće u suprotnim smerovima. Ona meri pad dolara u odnosu na rublju, u poređenju sa rastućom cenom nafte, zbog čega je korelacija negativna.

Sledeći par je amerčki i kanadski dolar, sa korelacijom minus 0,610 %, zatim kolumbijski pesos, sa korelacijom -0,608%, kaže Win Thin. Norveška kruna i brazilski real takođe su pod velikim uticajem oscilacija cena nafte.

“Rusija je najavljivala diversifikaciju svoje ekonomije, ali njihov glavni izvozni proizvod je nafta. Od nje zavisi privredni rast, budžetske cifre, …, a ako pada cena robe koju najviše izvoze, to pogoršava stanje trgovine, i valuta ima tendenciju slabljenja”, objašnjava Thin.

Rusija je najveći svetski proizvođač nafte i druga u svetu, posle SAD, po proizvodnji prirodnog gasa, a prihodi od ova dva energenta čine polovinu ruskog budžeta.

Istorijski najniži nivo, 80 rubalja za dolar, ruska valuta je zabeležila u decembru 2014. godine, kada je nafta pala ispod 60 dolara za barel a Centralna banka Rusije saopštila da će dozvoliti fluktuirajući kurs valute.

Cena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene tog energenta, porasla je 2,60 odsto, na 45,42 dolara za barel, a američka WTI +3,11 odsto, na 43,10 dolara.

Centralna banka RusijeCentralna banka: Recesija je prošlost za Rusiju

Podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) Rusije pokazuju da država izlazi iz dugog perioda recesije i da se vraća privremenom rastu, saopštila je danas centralna banka Rusije.

“Procene o BDP-u Rusije pokazuju da je recesija sada iza nas i da je ispred nas blagi ekonomski rast”, navodi se u saopštenju banke, a prenosi agencija Frans pres.

Rast BDP-a Rusije je, prema procenama banke, dostigao 0,2-0,3 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, dok je za treći i četvrti kvartal poboljšala prognoze, na 0,4 odsto odnosno 0,5 odsto.

Pad Rusije u duboku recesiju su prouzrokovale niske cene nafte i zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog ukrajinske krize.

Ruski zvaničnici su nedavno insistirali na tome da recesija usporava, a ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev je rekao da će ekonomija pasti za 0,2 odsto u tekućoj godini posle pada od 3,7 odsto iz 2015. godine.

Međunarodni stručnjaci su, međutim, još uvek pesimistični u pogledu perspektiva ruske ekonomije, koja će, prema projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, pasti za 1,2 odsto u ovoj godini.

Izvor:Agencije
Previous Dinar i sutra bez promene prema evru
Next Japan: Vojska u stanju pripravnosti zbog severnokorejskih raketa

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Indeksi pali peti dan zaredom, Fed oprezan

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija pale, peti dan zaredom, jer se ulagači plaše posledica mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije, pa ih nije ohrabrila ni odluka

Berza

Wall Street: Indeksi blago pali zbog trgovinskih napetosti

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, nakon nekoliko dana rasta, jer su ulagače na oprez navele trgovinske napetosti između SAD-a i Kine te pad

Berza

Evro u ponedeljak u padu, kurs 118,7617

Dinar će u ponedeljak ojačati prema evru za 0,2 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosiće 118,7617 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.