Glasanje za novog generalnog sekretara UN: Gutereš u vodstvu, Vuk Jeremić drugi

Glasanje za novog generalnog sekretara UN: Gutereš u vodstvu, Vuk Jeremić drugi

Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš (Guterres) dobio je u petak najveću podršku u drugom krugu glasanja za novog generalnog sekretara UN, ali su se dve zemlje Saveta bezbednosti izjasnile da “ne podržavaju” njegovu kandidaturu, navode diplomate.

Posle drugog kruga glasanja u Savetu bezbednosti, 11 od 15 članica podržavaju njegovu kandidaturu, dve članice ne podržavaju, dok su dve članice bile uzdržane.

Bivši predsednik Generalne skupštine UN i srpski šef diplomatije Vuk Jeremić zauzeo je drugo mesto, njegovu kandidaturu je podržalo osam zemalja, četiri zemlje “nisu ohrabrile” njegovu kandidaturu, dok su tri zemlje bile uzdržane.

Najbolje pozicionirana žena posle drugog kruga glasanja je bivša argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora, koja je sa osam glasova podrške, ali i šest protiv, izbila na treće mesto. Bivši slovenski predsednik Danilo Tirk pao je na četvrto mesto.

Prvi krug neformalnog izjašnjavanja o kandidatima za naslednika Ban Ki Muna održan je 21. jula, a Jeremić je posle tajnog izjašnjavanja, čiji se rezultati ne saopštavaju, rekao da je “izuzetno zadovoljan” i da u drugi krug ide “sa umerenim optimizmom”.

Na glasanju se svaki član Saveta bezbednosti izjašnjava o svakom kandidatu izborom jedne od tri ponuđene opcije – “ohrabruje”, “ne ohrabruje” i “nema mišljenje”.

Rezultati se ne saopštavaju javno već samo predstavnicima zemalja koje imaju kandidate, a izjašnjavanje služi kao “putokaz” koji treba da ukaže na održivost kandidatura svakog od 12 potencijalnih naslednika Ban Ki Muna, odnosno da li će neko od pet stalnih članica uložiti veto.

Prema diplomatskim izvorima najviše “ohrabrujućih” glasova posle prvog kruga imao je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš, na drugom mestu je bio bivši slovenački predsednik Danilo Tirk, dok su treće mesto sa po devet pozitivnih glasova podelile Irina Bokova (Bugarska), Vuk Jeremić (Srbija) i Srđan Kerim (Makedonija).

Bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić povukla je juče svoju kandidaturu za generalnog sekretara UN nakon što je u prvom krugu neformalnog glasanja bila među kandidatima sa najmanjim brojem glasova.

U ovom procesu Savet bezbednosti UN trebalo bi da dođe do jednog kandidata koga će preporučiti Generalnoj skupštini UN. U slučaju da ne može da se usaglasi oko jednog kandidata, više njih će izaći pred 193 članica na Generalnoj skupštini.

Prvi čovek svetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja.

Veruje se da bi prednost pri izboru trebalo da ima žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci, ali je najvažniji uslov da predloženi kandidat bude prihvatljiv za stalne članice Saveta bezbednosti UN sa pravom veta.

Među 12 kandidata za narednog šefa UN ima šest žena, osam kandidata je iz istočne Evrope, jedan iz zapadne, dva iz Latinske Amerike i jedan iz azijsko-pacifičkog regiona.

Za novog generalnog sekretara UN prvobitno su se kandidovali Irina Bokova (Bugarska), Kristina Figeres (Kostarika), Natalija German (Moldavija), Antonio Gutereš (Portugal), Vuk Jeremić (Srbija), Srđan Kerim (Makedonija), Helen Klark (Novi Zeland), Miroslav Lajčak (Slovačka), Igor Lukšić (Crna Gora), Susana Malkora (Argentina), Vesna Pusić (Hrvatska) i Danilo Tirk (Slovenija).

Izvor:Beta
Previous Dobit RTB Bor u prvih šest meseci 2016. veća od 6,5 miliona dolara
Next Blokiran izvoz srpske pšenice u Makedoniju

You might also like

Društvo

RFZO: Informacija o zdravstvenoj kartici može se dobiti bez odlaska na šalter

Republički fond za zdravstveno osiguranje aktivirao je elektronski servis za proveru statusa proizvodnje zdravstvenih kartica.

Kompanije

Xiaomi preuzeo prvo mesto na tržištu nosivih uređaja

Kompanija Strategy Analytics objavila je rezultate tržišta nosivih uređaja u drugom kvartalu ove godine.

Društvo

Sirija: Svakodnevni život između dve vojske u Homsu

Dogovor postignut između snaga sirijskog režima i oružane opozicije o otvaranju puta koji povezuje područja pod kontrolom ove dve strane u Homsu i njegovoj periferiji bar delomično olakšava patnje civila