Dobit RTB Bor u prvih šest meseci 2016. veća od 6,5 miliona dolara

Dobit RTB Bor u prvih šest meseci 2016. veća od 6,5 miliona dolara

Rudarsko-topioničarski basen Bor je u prvih šest meseci ove godine je ostvario dobit veću od 6,5 miliona dolara, iako je u prethodnoj godini imao velike probleme, izjavio je generalni direktor Blagoje Spaskovski.

“U prvoj polovini godine godine ostvarena je dobit iz tekućeg poslovanja bez amortizacije koja nešto veća od šest i po miliona dolara”, rekao je Spaskovski.

Prethodna godina je, prema oceni rukovodstva RTB Bor, bila jedna od najtežih za kombinat bakra u poslednjoj deceniji.

Problemi koji su krajem 2014. godine zadesili RTB Bor, kada je zbog vremenske nepogode stala proizvodnja na površinskom kopu u Majdanpeku i uhodavanje nove topionice u 2015. godini umanjili su dobit za više od 30 miliona dolara.

Uz to cena bakra na svetskoj berzi 2015. je drastično pala.

Cena bakra pala je tokom 2015. godine skoro 28 odsto i na kraju decembra iznosila je 4638,83 dolara po toni. Najniži nivo cena je dotakla u januaru 2016. godine, 4.471,79 dolara, i od tada uglavnom raste. U petak je tona bakra na Londonskoj berzi koštala 4.799,00 dolara.

Ipak, Dan rudara i Dan RTB-a Bor – 6. avgust – zahvaljujući merama štednje radnici RTB-a Bor dočekuju sa dobrim finansijskim rezultatima, rekao je Spaskovski.

On je dodao da je najznačajniji događaj između dva Dana rudara bio usvajanje UPPR-a čime je otpisano milijardu dolara starih potraživanja.

Ove godine radnici RTB-a Bor obeležiće šesti avgust u Majdanpeku, gde će biti organizovana proslava, a najzaslužnijim pojedincima biće dodeljena tradicionalna nagrada “Inženjerf Šistek”.

Izvor:Tanjug

Previous Produktna berza: Veliki pad cene kukuruza
Next Glasanje za novog generalnog sekretara UN: Gutereš u vodstvu, Vuk Jeremić drugi

You might also like

Makroekonomija

Moody’s: Srbija okrenuta izvozu, Hrvatska privreda jača

Hrvatska ima konkurentniju i za trećinu veću ekonomiju od Srbije, ocenjuje rejting agencija “Moody’s”.

Makroekonomija

Svetska banka objavila listu rasta bogatstva, ali bez Srbije

Svetska banka objavila je izveštaj Promene bogatstva nacija na kojoj je po bogatstvu po glavi stanovnika rangirano 140 zemalja sveta, ali ne i Srbija.

Prehrambena industrija

EU odlučila da spasi pčele, upotreba neonikotinoida ubuduće samo u staklenicima

Evropska komisija zabraniće na svojim poljima upotrebu u svetu najčešće korišćenih insekticida. Sada je u EU na snazi privremena zabrana korišćenja tri neonikotinoida a ako predlog Komisije bude usvojen, neonikotinoidi