Blokiran izvoz srpske pšenice u Makedoniju

Blokiran izvoz srpske pšenice u Makedoniju

Srbija je prestala da izvozi pšenicu u Makedoniju, jer je Ministarstvo poljoprivrede te države podiglo cenu fitosanitarnih uverenja za 833 odsto, pa je posao postao neisplativ.

Ministarstvo poljoprivrede Makedonije nije želelo da to komentariše, prenosi RTS.

Posledice osećaju i srpski izvoznici i makedonski uvoznici, traže od ministarstava da hitno intervenišu.

Od 2010. godine svakog leta sličan problem. Iako je Makedonija potpisnica Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini, u jeku sezone enormno poskupe neka uverenja ili dozvole. Najpre za brašno, a sada i za pšenicu.

Formalne zabrane izvoza iz Srbije u Makedoniju nema, ali on se zapravo blokira. Takvi postupci se kose i sa pravilima Svetske trgovinske organizacije.

“Uredba podjednako pogađa obe strane privrede, i naše izvoznike i njihove uvoznike i mi negde dnevno gubimo više od 40.000 evra zato što ne izvozimo pšenicu u ovom trenutku.

Kupci naše pšenice u Makedoniji tvrde da se te mere ne odnose na sve pšenice, odnosno na dobavljače, već da se selektivno primenjuju, najčešće na našu pšenicu. E onda to nije dobro, jer mi gubimo”, kaže Vukosav Saković, direktor Udruženja “Žita Srbije”.

U Udruženju “Žita Srbije” kažu da je makedonska pšenica lošeg kvaliteta, pa je nerado kupuju i njihovi mlinari. Zato su, kažu, vancarinske barijere i podignute da bi tamošnji proizvođači prodali svoju robu.

Dok se spor ne reši, Ministarstvo trgovine Srbije zatražilo je razgovor s kolegama u Skoplju, a upućen je i zahtev Cefti za održavanje specijalnog komiteta. Razmišlja se i o nepopularnim merama.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da ćemo zaista biti prinuđeni da recipročne mere uvedemo.

Od milion i petsto hiljada tona pšenice, koliko Srbija ukupno izveze, najveći kupci u regionu su Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora.

Izvor:RTS
Previous Glasanje za novog generalnog sekretara UN: Gutereš u vodstvu, Vuk Jeremić drugi
Next Olimpijske igre: Period kada se, tradicionalno, dobro zarađuje na berzama

You might also like

Najvažnije vesti

Cene nafte u padu, prvi put za četiri dana

Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su pale, prvi put u četiri dana, zbog zabrinutosti da bi povećana američka proizvodnja mogla anulirati smanjenu proizvodnju u OPEC-u i drugim velikim

Najvažnije vesti

John Hardy: Rast dolara drugačije tretiran ovog puta

Kako je osmišljena retorika Feda, i kako se ponašaju tržišta u situaciji kada federalne rezerve nagoveštavaju dva do tri povećanja kamatnih stopa do kraja godine, piše u komentaru za Gdeinvestirati.com direktor sektora Strategije

Kompanije

Danas isplata dividende akcionarima Aerodroma Nikola Tesla

Beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) isplatiće danas akcionarima redovnu dividendu u iznosu od 14,68 RSD po akciji koju je skupština akcionara odobrila na sednici u junu.