Francuska rizičnija za biznis od Somalije

Francuska rizičnija za biznis od Somalije

Prema najnovijem izveštaju konsultantske kuće Verisk Maplecroft, građanski nemiri u Francuskoj ugrožavaju poslovanje više nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj ekonomiji.

Ova konsultantska kuća je Francusku rangirala kao visoko rizičnu zbog čestih prekida u saobraćajnoj infrastrukturi, otpora prema reformama Zakona o radu i čestih protesta.

Foto: wsj.net

Foto: wsj.net

“Iako Francuska ima aktivno građansko društvo i razvijene sindikate, ovi učesnici teže ka podstrekivanju demonstracija, a protesti i industrijske akcije su ključni aspekti političke kulture”, navodi se u izveštaju.

Francuska je prema “Indeksu građanskog nespokojstva” rangirana na 17. mestu, nakon Haitija, Konga i Somalije . Većina zemalja iznad Francuske su politički nestabilne ili u konfliktu. Prosto je neverovatno da je ova zemlja rizičnija za poslovanje i od Avganistana.

Indeks koristi brojne parametre, među kojima inflaciju, marginalizovane grupe, verovatnoću za pojavu nemira i štetu koju mogu da pretrpe biznisi.

Protesti svake sedmice

Foto: cnn

Foto: cnn

Ove godine, francuska vlada je morala da reguliše dotok nafte do benzinskih stanica i gradova kada su radnici u naftnim rafinerijama i nuklearnim postrojenjima napustili radna mesta.

Radnici u saobraćaju takođe protestvuju protiv reformi Zakona o radu, što rezultira štrajkovima na železnicama i aerodromima.

Verisk Maplecroft navodi da se tokom 2016. u Francuskoj protesti dešavaju svake nedelje. Slična situacija može se naći u Nemačkoj i Velikoj Britaniji dva puta godišnje.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Evropske berze stabilne, bankarski sektor zabeležio skok
Next Zajedničko ulaganje Arapa i Vlade Srbije u Bačkoj Palanci doživelo fijasko

You might also like

Društvo

Udarcima na gradonačelnika, Inicijativa “Ne davimo Beograd” negira napad

Umesto “otkaza”, gradonačelniku Beograda Siniši Malom “uručeni” su napadi. Iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” negiraju napad, ministar Nebojša Stefanović najavljuje tužbu.

IT

Šta najavljuje Mark Zuckerberg u polusatnom govoru: AI, VR i dronovi tehnologije budućnosti

Na 8. Facebookovoj konferenciji Mark Zuckerberg je tokom polusatnog govora o planovima kompanije u narednih 10 godina.

Društvo

Najbogatiji žitelj Srbije zarađivao 170.000 evra mesečno

Poreska uprava evidentirala 19.887 građana koji su lane zaradili više od 2,2 miliona dinara.