Kina: Spajaju se rivalske kompaniji Uber i Didi

Kina: Spajaju se rivalske kompaniji Uber i Didi

Kompaniji Uber ne ide baš najbolje u Kini zbog toga što njihov lokalni rival Didi vlada tamošnjim tržištem.

Zbog toga se najavljuje spajanje Ubera i Didija, a zajednička vrednost tih firmi dostigla bi 35 milijardi dolara. Investitori u Uber-Kini, firmi u vlasništvu Ubera, Baidua i ostalih, dobiće 20 odsto udela u novonastaloj kompaniji. Uber će, isto tako, zasad u Kini nastaviti pružati svoje usluge i s vlastitom aplikacijom.

Obe firme su potrošile milijarde dolara na davanje pogodnosti vozačima i putnicima, kao i na razmenu međusobnih žestokih optužbi boreći se za prevlast na potencijalno unosnom tržištu. Kako je saopšteno, uslovi sporazuma nedvosmisleno ostavljaju Didiju punu kontrolu.

Izvršni direktor Ubera Travis Kalanick napisao je u blogu objavljenom na stranicama Bloomberga kako za uspeh treba slediti misli, ali i slušati srce.

„Uber i Didi Chuxing ulažu milijarde dolara u Kini i obe kompanije očekuju profit. Razvijanje posla jedini je način dugoročne izgradnje održivog biznisa i za pružatelje usluga, vozače ali i za gradove koje opslužujemo“, naveo je Kalanick.

Kineske vlasti prošle nedelje su legalizovale vožnju taksijem na način koji su izmislili vlasnici Ubera, postavljajući tako temelje za dalji rast tog biznisa.

Izvor: Agencije
Previous Venecuela: Odobren referendum za smenu predsednika Nikolasa Madura
Next Goran Vesić: Sledi rekonstrukcija gradića Pejton

You might also like

Kompanije

Verizon nakon preuzimanja Yahooa planira da ukine 2.000 radnih mesta

Američki telekomunikacioni div Verizon Communications planira da ukine oko 2.000 radnih mesta kada sledeće nedelje okonča akviziciju temeljnog internet poslovanja Yahooa vrednu 4,48 milijardi dolara, saznaje Reuters.

Industrija

Geox zapošljava 220 ljudi do kraja jula

Do kraja ovog meseca, kompanija Geox u Vranju, u kojoj trenutno radi 1.080 radnika, će zaposliti još 220 Vranjanaca, objavljeno je na sajtu grada Vranja.

Kompanije

BMW zabeležio rekordnu dobit u 2017.

Nemački proizvođač luksuznih automobila BMW objavio je da mu je neto dobit u 2017. uzletela 26 odsto, na rekordnih 8,7 milijardi evra, podstaknuta snažnom potražnjom za električnim vozilima i poreznom