Fiat: Počela isplata otpremnina

Fiat: Počela isplata otpremnina

Počela je isplata otpremina i drugih naknada za radnike koji su se izjasnili za odlazak iz fabrike Fiat Chryler automobili (FCA) u Kragujevcu.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković rekao je agenciji Beta da je Fiat uplatio novac bankama koji će u toku dana biti na računima radnika. Kako je ranije rečeno, za isplatu otpremnina i odlazak iz fabrike izjasnilo oko 700 radnika, odnosno od 3.200 radnika ostalo je njih 2.500.

Otpremine iznose od 4.800 do 14.000 evra.

Prijavljivanje radnika FCA za dobrovoljni odlazak uz socijalni programpočelo je 27. juna i trajalo do 8. jula. Kompanija FCA Srbija najavila je sredinom juna da će krajem avgusta biti ukinuta jedna od tri smene, tako da će višak biti od 700 do 900 radnika.

foto: sputniknews.com

foto: sputniknews.com

Otpremnina za one koji napuste fabriku iznosi 3.000 evra po radniku i jedna trećina njegove bruto prosečne zarade za poslednja tri meseca pomnožena sa godinama radnog staža.

Fiat, koji je sa Vladom Srbije suvlasnik fabrike u Kragujevcu, obećava i isplatu naknade u iznosu koji je do sada isplaćivan tehnološkim viškovima preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a radnicima koji odlaze iz fabrike pripada i naknada za godišnji odmor i regres za 2016. godinu.

Radnik koji ima, na primer, tri godine radnog staža u FCA dobiće otpreminu od oko 4.700 evra, a zaposleni sa 30 godina staža dobiće oko 300 evra po godini staža.

Bivšim radnicima fabrike automobila Zastava koji su radni vek nastavili u FCA biće uračunat i staž proveden u Zastavi.

Izvor: Agencije
Previous U EPS-u, Resavici i Železnicama 6.500 radnika tehnološki višak, otpremnine 190-460 evra
Next Sirija: Uspostavljeni koridori za civile i borce koji žele napustiti Alepo

You might also like

Industrija

Lebane dobilo prvu fabriku posle 30 godina

Fabrika za proizvodnju prediva “Lebanteks”, koja će zaposliti oko 300 tekstilaca, otvorena je u Lebanu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kompanije

Scandinavian Airlines odložio početak letova na liniji Kopenhagen-Sarajevo

Scandinavian Airlines odložio je lansiranje svojih letova na liniji Kopenhagen-Sarajevo suočen sa malom potražnjom.

IT

Od 2017. Youtube nudi kablovske TV kanale

YouTube planira da pokrene servis koji će korisnicima nuditi niz kablovskih TV kanala preko interneta, izvestila je njujorška agencija “Bloomberg”.