Podeljena mišljenja zbog gašenja 800 km železničkih pruga

Podeljena mišljenja zbog gašenja 800 km železničkih pruga

Gašenje saobraćaja na oko 20 železničkih pruga predstavljaće veliki udarac za privredu tih krajeva, iako neki stručnjaci misle da je to nažalost, dobro rešenje.

Saobraćaj bi mogao da bude ugašen na petini pruga, između ostalog u Vojvodini, između Niša i severa Kosova, Kruševca i Kraljeva, Požarevca i Majdanpeka…

Pavlović: Rentabilnost nebitan parametar

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže za Danas da kada je reč o železničkoj infrastrukturi, rentabilnost nikako ne može da bude ključni parametar da li će neka deonica da bude zatvorena ili ne.

Foto: Branko Pavlović, vreme.com

Foto: Branko Pavlović, vreme.com

“Tu bi se trebalo rukovoditi sasvim drugim parametrima. Primera radi, da li u slučaju ukidanja železničkog saobraćaja u tom kraju postoje alternativne i zadovoljavajuće saobraćajne maršrute, da li je reč o kraju iz koga postoji stalni odliv stanovništva i slično. Takve krajeve koji nemaju drugu adekvatnu saobraćajnu mrežu nikako ne bi trebalo ostaviti bez železnice”, objašnjava Pavlović za Danas.

Savić: Nažalost, jedino rešenje

S druge strane Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smatra da je ministarka Zorana Mihajlović u pravu i da sve ono što nije rentabilno na železnici treba ukinuti.

Foto: Ljubodrag Savić

Foto: Ljubodrag Savić

“Nažalost, to je jedino rešenje u takvim situacijama. Neke od tih železničkih linija nisu bile rentabilne ni za vreme SFRJ a mnoge od njih su vremenom to prestale da budu. Smatram da teorija da bi takav potez ugrozio privredu tih krajeva nije argumentovana, jer u većini od gradova u kojima se planira ukidanje železnice privreda gotovo više i da ne postoji”, navodi Savić.

On smatra da u železničku strukturu treba da ulaže lokalna samouprava, a da se država nađe “kao potpora, a ne okosnica tog finansijskog projekta”.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Danas.rs

 

 

Previous Sebastián Sosa novi šef kancelarije MMF u Srbiji
Next Većina zgrada u Srbiji, uključujući i Beograd, nema gromobran

You might also like

Najvažnije vesti

Srpske firme traže kupca iz bankrota

Skoro svako drugo neprivatizovano preduzeće u poslednje tri godine je otišlo u stečaj.

IT

Preko 70 odsto ljudi u Evropi koristi Android uređaje

Android OS u prošlom kvartalu na području EU5 je ostvario udeo od 76,5 posto, odnosno rast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Kantar Worldpanel

Kompanije

Nakon hakerskih pljački banaka SWIFT ima novi sigurnosni plan

U februaru su lopovi neovlašćeno upali u sastav preko kojeg banke razmenjuju upute vezane za transakcije u Bangladeškoj centralnoj banci i poslali poruke njujorškom ogranku američke centralne banke Fed i tako