Oporavak cene nafte usled slabijeg dolara

Oporavak cene nafte usled slabijeg dolara

Na današnjem trgovanju u Aziji cene nafte su blago porasle, nakon što su dan ranije pale više od dva odsto, a njihovom opravku je podršku pružio i slabiji dolar, iako se problemi u vezi sa globalnom prezasićenošću ponude vraćaju u prvi plan.

Američka tržišna referenca, “laka” nafta WTI ojačala je danas za 10 centi na 43,23 dolara za barel, dok je severnomorska sirova nafta “brent” porasla za 18 centi, na 44,90 dolara, prenosi agencija AFP. Oba glavna tipa ove sirovine juče su pala na tromesečni minimum, pri čemu je “brent” dodirnuo najniži nivo od maja.

Nakon što su cene početkom prošlog meseca išle i iznad 50 dolara po barelu podržane poremećajima u proizvodnji, u poslednjih nekoliko nedelja su se istopile za oko 15 odsto sa približavanjem kraja sezone pojačanih putovanja tokom letnjih godišnjih odmora u SAD i zbog uporno slabe globalne tražnje.

Trgovci su u strahu od prošle nedelje, kada je američka Administracija za energetske informacije saopštila da su zalihe nafte u toj zemlji pale manje nego što se očekivalo, dok su se zalihe benzina povećale, uprkos špicu sezonske tražnje u toj zemlji.

Pritisak na cene izvršio je i rast broja bušotina koje se vraćaju u pogon, što znači i rast proizvodnje.
“Ne možete ignorisati obim prevelikih zaliha”, kaže za “Bloomberg news” Evan Lucas, tržišni strateg kompanije IG u Melburnu, i dodaje da tržišni fundamenti ne podržavaju uspon cena na 55 do 60 dolara po barelu, ali da se takođe “ne beleži kapitulacija cena kakvu smo imali na početku godine”.

“Crno zlato” je palo na gotovo 13-godišnji minimum od 28 dolara po barelu u februaru, pošto su svetska tržišta bila pritisnuta problemima posuštajanja kineske privrede, slabe tražnje, usporavanja globalnog rasta i prevelike ponude.

Izvor: Tanjug
Previous Kompanija EKO Srbija A.D. demantuje da se nalazi na listi loših direktora
Next Beogradska berza: Aerodrom prvi put od februara prelazio granicu od 1.000 dinara

You might also like

Svetske berze

Evropske berze: Još deset dana straha, evro blizu 1,13 dolara, zlato na najvišem nivou u mesec dana

Ako se ovakav trend na berzama nastavi još deset dana, koliko je ostalo do britanskog referenduma, akcije će prilično “smršati”, zaključuju trgovci nakon još jedne rasprodaje na tržištima.

Berza

Evropske berze u porastu na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija su porasle, posebno u finansijskom sektoru nakon što je Italija pokrenula proces spašavanje dve regionalne banke, a u fokusu ulagača je i

Berza

Wall Street zabeležio skok drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući jačanju rudarskog i energetskog sektora, kao i solidnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.