Nemačka berza konačno dobila podršku akcionara za spajanje sa Londonskom berzom

Nemačka berza konačno dobila podršku akcionara za spajanje sa Londonskom berzom

Deutsche Boerse je konačno uspela da dobije potrebnu podršku akcionara za planirano spajanje sa Londonskom berzanskom grupom (LSE).

Kako je saopštila nemačka berza, 60,35 odsto akcionara je podržalo spajanje sa LSE.

Da bi dobila podršku akcionara za spajanje, vredno 27 milijardi dolara, Deutsche Boerse je nedavno snizila minimalni prag glasova, sa 75 odsto, na 60 odsto i produžila rok do 26. jula.

Akcionarima Deutsche Boerse će, prema uslovima ugovora, pripasti 54,4 odsto kapitala nove holding kompanije, a akcionarima LSE 45,6 odsto.

Iako Deutsche Boerse i Londonska sada sada imaju potrebnu podršku akcionara, još uvek nije poznato da li će njihovo spajanje dozvoliti finansijski regulatori u Nemačkoj i u Britaniji, kao i antimonopolske vlasti Evropske unije, navodi Reuters.

Spajanjem se stvara grupa u rangu američke berze ICE koja će zauzeti velike udele na evropskim tržištima. Nova kompanija će ujedno prestići manje evropske konkurente poput Euronexta koji upravlja Pariškom berzom kao i berzama u Amsterdamu, Briselu i Lisabonu.

Proces spajanja dve berze trebao bi biti okončan do kraja juna 2017. godine.

Izvor:Agencije
Previous Većina zgrada u Srbiji, uključujući i Beograd, nema gromobran
Next Srbija: Javni dug 71,9 odsto BDP-a

You might also like

Berza

Srednji kurs 118,5005 dinara za evro

Dinarje danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs je 118,5005 dinara za jedan evro.

Berza

Azijske berze: Ulagaši na oprezu, dolar nestabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, dok je dolar pod pritiskom nakon što je novi predsednik SAD-a Donald Trump u prvim danima u Beloj kući najavio protekcionističku politiku.

Svetske berze

Evropske berze: Bankarski sektor pritisnuo berze

Na evropskim berzama se u ponedeljak trguje oprezno, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor, nakon što su krajem prošle nedelje objavljeni rezultati ′stres′ testova evropskih banaka.