Ankara zainteresovana za realizaciju gasovoda Turski tok

Ankara zainteresovana za realizaciju gasovoda Turski tok

Turska je zainteresovana za realizaciju gasovoda iz Rusije potvrdio je ministar prvrede Nihat Zajbekči tokom susreta sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

Gasovod Turski tok treba da preveze gas iz Rusije preko Crnog mora za Tursku, odakle bi mogao da bude distribuiran u zemlje Evropske unije.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se zbog izostanka saglasnosti Bugarske izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni rekao da će se graditi samo dve linije gasovoda, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Turska je obustvila projekat Turski tok kada su se odnosi sa Rusijom pogoršali posle turskog rušenja ruskog vojnog aviona na tursko-sirijskoj granici. Odnosi su se popravili u junu, kada se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izvinio Rusiji.

Izvor:Agencije

Previous Udruženje stanodavaca: Prestaćemo da izdajemo stanove
Next Evropske berze u plusu, evro i dalje ispod 1,10 dolara, zaustavljen pad cena nafte

You might also like

Najvažnije vesti

Dušan Bajatović: U toku finansijsko restruktuiranje Srbijagasa

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je u toku finansijsko restrukturiranje Srbijagasa.

Kompanije

Za PKB zainteresovana samo jedna firma, za RTB sedam

Na tenderu za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd jedna kompanija je otkupila dokumentaciju, a za izbor strateškog partnera u RTB-u Bor čak sedam kompanija, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za

Kompanije

EU ne donosi odluku o prodaji Železare Smederevo

Informacija da će Evropska komisija u prvoj polovini aprila doneti odluku da li će dozvoliti Srbiji da proda Železaru Smederevo kineskoj kompaniji HBIS je potpuno netačna, kaže za Danas dobro