Irak: Bitka za Mosul – rat svih protiv svakoga

Irak: Bitka za Mosul – rat svih protiv svakoga

Šiitska milicija upozorila je na posledice ukoliko kurdske Pešmerge budu učestvovale u akciji oslobađanja Mosula, prenosi TV “Rudaw”, ne navodeći koje bi to posledice mogle biti.

Povodom upozorenja šiitske milicije u subotu se oglasila Kurdska regionalna vlada (KRG) u kojem se kaže da su Pešmerge već oslobodile područja u oblasti Ninive i da će učestvovati u glavnim bitkama za oslobađanje Mosula.

Iračko ministarstvo odbrane ranije ovog meseca je objavilo da su Sjedinjene Američke Države i KRG potpisali Protokol o učešću kurdskih jedinica u ofanzivi na Mosul. Kao deo Protokola SAD su pristale islatiti platu Pešmergama (za njih oko 50.000) koji budu učestvovali u predstojećoj akciji.

Treća strana, Suniti, koji su većina u severnoj iračkoj provinciji, zbog straha od osvete odbijaju svaku pomisao na učešče dobrovoljačkih jedinica šiitske policije, poznate pod imenom Hashd al-Shaabi (Narodna mobilizacija), u oslobađanju Mosula od ISIL-a.

Mosul nekad(Foto:nationalinterest.org)

Mosul nekad(Foto:nationalinterest.org)

Iračka vojska je polovinom marta bila pokrenula ofanzivu za oslobađanje Mosula od grupe Islamska država Irak i Levant, ali je operacija obustavljena nakon tri nedelje jer nisu imali podršku arapskih sunitskih plemena.

Kurdi u toj ofanzivi nisu učestvovali.

„Niko ne želi da preuzme odgovornost za kontrolu nad sunitskim četvrtima, u kojima i Kurde i šiite doživljavaju kao neprijatelje. Niko ne želi da oslobađa sunitski grad, a da potom tera svoje ljude da predaju Mosul“, rekao je početkom juna Ali Auni, jedan od lidera ogranka Demokratske partije Kurdistana.

Na složenost stanja na terenu ukazao je i Brett McGurk, američki predstavnik u međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a.

“Moramo podstaknuti sve strane (u Iraku) da zanemare svoje razlike”, rekao je McGurk na sastanku međunarodne koalicije prošle nedelje na kojem se dogovaralo oslobađanje Mosula.

McGurk je tada pozvao koaliciju da “snažno diplomatski deluje” među Iračanima.

Izvor:Agencije
Previous Mercedes i Volvo sve traženiji
Next Cene nafte prošle nedelje pale 4 odsto

You might also like

Geopolitika

Sirijska vlada odbila plan UN o autonomiji za istočni deo Alepa

Sirijska vlada odbila je danas predlog Ujedinjenih nacija da odobri autonomiju istočnom delu Alepa u okviru napora za okončanje sukoba u tom gradu.

Geopolitika

Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu, ima žrtava

U Nagorno-Karabahu, području na teritoriji Azerbejdžana pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga i jermenske vojske, izbile su jake borbe sa azerbejdžanskim snagama, saopštilo je danas jermensko Ministarstvo odbrane.

Geopolitika

Turska pokrenula veliku vojnu akciju protiv kurdskih pobunjenika

Turske oružane snage pokrenule su vojnu operaciju velikih razmera protiv kurdskih pobunjenika u jugoistočnoj provinciji Dijarbakir.