Nema produženja roka za “večite” studente

Nema produženja roka za “večite” studente

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov izjavio je danas, povodom peticije kojom “stari studenti” traže da im se produži zakonski rok za završetak studija, koji ističe 30. septembra, da taj rok neće biti produžen i da se zakon mora poštovati.

“Ovde se radi o poštovanju zakona Srbije, odredbe kojima prestaju da traju studijski programi koji postoje po starom, unete su u zakon u septembru 2014. godine, a menjati zakone svaki put kada to nekoj interesnoj grupi odgovara otvara pitanje kvaliteta obrazovnog sistema”, rekao je Šuvakov gostujući na RTS.

Kako je rekao, argument studenata o retroaktivnoj primeni zakona “ne stoji”, jer se ne radi o oduzimanju prava na studiranje, već o prestanku zastarelih studijskih programa, koji nisu akreditovani i ne rade po standardima.

“Što se tiče pozivanja na zemlje u okruženju, uglavnom se radi o zemljama koje su iza nas po kvalitetu obrazovajna, u zemljama EU ni termin večiti student ne postoji”, rekao je Šuvakov.

On je naveo da ima 250.000 studenata, a da je “možda dva odsto” pogođeno odredbama, te dodao da bi trebalo da se bavimo problemima većine i da radimo na podizanju kvaliteta.

“Mislim da je vreme da se posvetimo više onim dobrim studentima i njihovim problemima, a da se manje bavimo studentima koji decenijama nisu uspeli da završe studijske programe. Niko im ne brani da upišu nove, po novim standardima”, kazao je Šuvakov.

On je istakao da se ne zna tačan broj studenata na koji se odredba odnosi, te da to jeste jedan od problema, jer nijedna evidencija studenata nije definisana na pravi način.

“Postavlja se pitanje da li je neko ko je 1985. upisao medicinu i nije se pojavljivao posle prve godine na fakultetu, još uvek student. Formalno gledano jeste”, rekao on pomoćnik ministra.

Izvor:RTS/Tanjug
Previous Formiranje vlade Srbije: Stvari o kojima Vučić "ne može da govori"
Next Svetske berze: Cene akcija rastu, čekaju se rezultati "stres testova" evropskih banaka

You might also like

Karijera

Vojska Srbije zapošljava 500 profesionalaca

Povodom najavljenog prijema još 500 profesionalnih vojnika neposrednim prijemom vojnika iz evidencije regionalnih centara Ministarstva odbrane, određena su mesta službovanja i adrese vojnih pošta u kojima kandidati mogu da podnesu

Karijera

Ana Brnabić: U IT sektoru fali 15.000 stručnjaka

U Srbiji trenutno u IT sektoru nedostaje 15.000 stručnjaka, a toliko bi stručnjaka moglo da bude odmah zaposleno, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Karijera

Posao na Novom Zelandu, uz plaćene troškove puta i smeštaja

U nameri da privuče talente koji su im potrebni, Novi Zeland stručnjacima iz celog sveta koji apliciraju za posao nudi plaćene troškove prevoza i smeštaja.