Poreska uprava: Neće se koristiti podaci iz popisa stanovništva za otkrivanje stanodavaca koji izdaju nekretnine

Poreska uprava: Neće se koristiti podaci iz popisa stanovništva za otkrivanje stanodavaca koji izdaju nekretnine

Direktori Poreske uprave i Republičkog zavoda za statistiku preneli su Povereniku za informacije od javnog značaja da nije tačno da su omogućili da se u postupku utvrđivanja poreza na izdavanje stanova obrađuju i lični podaci građana, koji su pribavljeni u popisu stanovništva, a kojim raspolaže RZS.

Kako se navodi u saopštenju Poverenika, pokrenut je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Poreskoj upravi i Republičkom zavodu za statistiku, a direktori te dve institucije su u razgovoru sa poverenikom istakli da Poreska uprava nije tražila lične podatke građana od RZS, odnosno da Zavod nije stavio nikakve podatke Poreskoj upravi.

Postupak nadzora pokrenut je nakon što su u pojedinim medijima objavljene informacije da će Poreska uprava u postupku utvrđivanja poreza na izdavanje stanova, obrađivati i lične podatke građana koji su pribavljeni u popisu stanovništva, a kojim raspolaže RZS.

Poverenik je danas razgovarao sa direktorkom Poreske uprave Draganom Marković, a koja mu je pružila uveravanja da ta Uprava nije tražila lične podatke građana od RZS, kao i da obrada tih podataka nije bila nameravana, odnosno planirana.

Marković je, kako se navodi u saopštenju, potvrdila da će sve eventualne aktivnosti PU da se odvijaju u skladu sa zakonima, odnosno u okviru ovlašćenja koju Uprava ima na osnovu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Foto:www.nspm.rs

Foto:www.nspm.rs

Poverenik je razgovarao telefonom i sa direktorom RZS Miladinom Kovačevićem koji je obavestio poverenika da nikakvi lični podaci nisu stavljeni na raspolaganje PU, kao i da se odnos RZS prema podacima dobijenim popisom stanovništva u potpunosti zasniva na Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji izričito predviđa da se ti podaci mogu koristiti samo u statističke svrhe.

Kovačević je istakao da je Zavod povodom vesti objavljenim u pojedinim medijima već uputio demanti, ali da isti mediji nisu objavili.

Kako se navodi u saopštenju, poverenik je od obe institucije zatražio pismeno izjašnjenje, polazeći od stava da bi takva obrada podataka o ličnosti bila u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, pa i sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Direktori obe institucije izjavili su da će postupajući po zahtevu Poverenika bez odlaganja dostaviti i pisano izjašnjenje.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Evropske berze: Stagnacija berzanskih indeksa
Next Gradnja gondole na Zlatiboru počinje ove godine

You might also like

Energetika i naftna industrija

OPEC: Smanjena globalna proizvodnje nafte, tržište u deficitu sledeće godine

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je u petak da bi tržište nafte, na kojem i dalje ima viška ponude, moglo da se preokrene iduće godine i da dođe do

Preduzetništvo

Tehnološkim viškovima 200.000 dinara novčane pomoći za pokretanje posla

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije (NSZ) Zoran Martinović rekao je danas da će iduće godine radnici koji su proglašeni viškovima, moći da za pokretanje biznisa dobiju pomoć od 200.000

Svetske berze

Cena nikla porasla, Filipini zatvaraju više od 20 rudnika

Cena nikla na svetskim tržištima naglo je porasla nakon prošlonedeljne odluke najvećeg svetskog proizvođača, Filipina, da zatvore više od dvadeset rudnika, uglavnom nikla.