Egipat blokirao rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Turskoj

Egipat blokirao rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Turskoj

Egipat je u subotu blokirao rezoluciju Saveta bezbednosti UN koju su podržale SAD o osudi pokušaja puča u Turskoj, kažu diplomate, iako Kairo to negira.

Sjedinjene Države su nakon konsultacija sa zvaničnicima Turske, ključnog saveznika u NATO, predložile nacrt rezolucije kojom se pozivaju “sve strane u Turskoj da poštuju demokratski izabranu vladu Turske”.

Međutim, Egipat, zemlja koja trenutno nije stalna članica Saveta, je po rečima diplomata imao primedbu. Diplomate, koje nisu želele da budu imenovane, izjavile su da je Egipat tvrdio da Savet bezbednosti nije u poziciji da utvrdi da li je Vlada Turske demokratski izabrana.

“Predložili smo da se pozovu sve strane da poštuju demokratske i ustavne principe i vladavinu prava ” rekao je egipatski diplomatski izvor, a ne prvobitnu formulaciju u kojem se poziva na “poštovanje demokratski izabrane vlade”.

Odnosi Egipta i vlade turskog predsednika Erdogana su posebno napeti, navodi AFP.

Naime, Erdogan podržava Muslimansku braću bivšeg egipatskog predsednika Mohameda Morsija kojeg je egipatska vojska svrgla s vlasti 2013., podseća AFP.

Izvor:Agencije
Previous Gulen: Vojni udar u Turskoj je možda izrežiran
Next Sirija: Svakodnevni život između dve vojske u Homsu

You might also like

Geopolitika

Jagma za Južno kinesko more: Kina napravila 3.200 hektara na veštačkim ostrvima

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kina je napravila 3.200 hektara teritorije na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru.

Geopolitika

Japan: Vojska u stanju pripravnosti zbog severnokorejskih raketa

Japanska vojska je u ponedeljak stavljena u stanje pripravnosti u trajanju najmanje tri meseca, a Vlada je od nje tražila da bude spremna gađati svaku severnokorejsku raketu koja bude pretila

Geopolitika

Rusija spremna ustupiti Vašingtonu snimak razgovora između Trampa i Lavrova

Moskva je voljna da američkom Kongresu ustupi snimak razgovora između Trampa i ruskog ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova ako to zatraži Bela kuća.