Produktna berza: Svi ugovori zaključeni uz klauzulu gratis lagera, promet 20 puta manji nego na početku žetve

Produktna berza: Svi ugovori zaključeni uz klauzulu gratis lagera, promet 20 puta manji nego na početku žetve

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za osam puta manji u odnosu na prethodnu sedmicu, a skoro 20 manji nego na početku sezone žetve pšenice.

Trgovano je ukupno 226 tona robe, finansijske vrednosti 7.568.000,00 dinara, saopštila je Berza.

Kako se navodi u izveštaju Berze, osnovni razlozi pasivnosti tržišnih učesnika su niska cena pšenice ovogodišnjeg roda, koju nude potencijalni kupci i aktuelna zasićenost tražnje za kukuruzom, što je dovelo do apstinencije potencijalnih kupaca i obaranja cenovnih kotacija na strani ponude.

Simptomatično za ovonedeljni berzanski promet je, činjenica da su svi ugovori zaključeni uz klauzulu gratis lagera, koju su ponudili prodavci do avgusta meseca, što dovoljno govori o, trenutno, vrlo povoljnoj poziciji tražnje, koja koristi nesrazmerno veliku ponudu primarnih ratarskih kultura, u odnosu na potrebe na strani tražnje, čime je potencijalnim kupcima omogućena lagodna tržišna pozicija.

Na tržištu pšenice novog roda, zaključen je, početkom radne nedelje, samo jedan berzanski ugovor, u količini od 100 tona, po ceni od 16,50 din/kg, sa PDV-om (15,00 din/kg, bez PDV-a), uz već pomenutu klauzulu nezaračunavanja troškova skladištenja kupcu u periodu od mesec dana. Da je prošlonedeljna konstatacija o izrazito niskoj ceni hlebnog zrna tačna, potvrđuje podatak da do kraja ove nedelje zvanične berzanske prodajne kotacije i po 14,50 din/kg, bez PDV-a, nisu naišle na interesovanje potencijalnih kupaca.

Odavno na organizovanom robno-berzanskom tržištu nije zabeleženo, kao ove nedelje, da nije registrovan ni jedan ugovor o kupoprodaji kukuruza. Očigledno da kupci nemaju više računice da kukuruz plaćaju po dosadašnjoj ceni od 20,00 din/kg, bez PDV-a, pri čemu ni ovonedeljne prodajne kotacije u rasponu od 19,50-19,70 din/kg, bez PDV-a, nisu naišle na afirmativnu reakciju tražnje.

Tržište soje je bilo tokom nedelje nešto aktivnije, ali je i ono podleglo aktuelnom trendu opšteg pada cena. Prometovano je 126 tona soje u zrnu po prosečnoj ceni od 46,97 din/kg, sa PDV-om (42,70 din/kg, bez PDV-a), što je za 3,39% niže nego prethodne nedelje, uz napomenu da je pad realno još izraženiji, kada se uzme u obzir klauzula “gratis lagera” definisana u oba zaključena berzanska ugovora na ovom tržišnom segmentu.

Vrednost PRODEX je 2,33 indeksna poena niža u odnosu na kraj prethodne nedelje i iznosi 212,86 poena.

Izvor:Produktna berza
Previous Ljudi u Turskoj u redovima ispred bankomata
Next Propao pokušaj vojnog udara u Turskoj, Erdogan u Istanbulu

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Indeksi u plusu, oštar pad nafte

Azijski indeksi porasli su na početku nove nedelje porasle nakon informacija da SAD i Severna Koreja i dalje dogovaraju samit, dok su cene nafte oštro pale zbog najave ublažavanja proizvodnih

Najvažnije vesti

Najčešća plata u Srbiji 25.000 dinara

Najveći broj radnika u Srbiji, njih skoro 350.000, u novembru 2017. godine primio je neto platu od 25.000 dinara.

Banke i finansije

Slavica Pavlović: Nije u planu prodaja Eurobanke u Srbiji

Predsednica Izvršnog odbora Eurobanke u Srbiji Slavica Pavlović izjavila je da nije u planu prodaja te banke čiji su vlasnici privatni investitori, a država Grčka ima udeo od 2%.