Wall Street: Banka JP Morgan iznenadila ulagače

Wall Street: Banka JP Morgan iznenadila ulagače

Izuzetni rezultati američkih finansijskih institucija, pre svega banke JPMorgan pogurali su berzanske indekse na Wall Street-u na nove istorijski visoke vrednosti.

Dow Jones ojačao je 134 poena ili 0,73 posto, na 18.506 poena, dok je S&P 500 porastao 0,53 posto, na 2.163 poena, a Nasdaq indeks 0,57 posto, na 5.034 poena.

Cena akcije najveće američke banke po aktivi JPMorgan skočila je 1,5 posto nakon objavljivanja značajno boljih kvartalnih poslovnih rezultata nego što se očekivalo, dok je S&P indeks finansijskog sektora ojačao 0,9 posto.

Osim u bankarskom sektoru, juče su porasle i cene akcija u rudarskom, tehnološkom, kao i sektoru proizvođača roba za široku potrošnju, koji bi trebali imati najviše koristi od jačanja privrede.

Naime, i juče objavljeni makroekonomski podaci o nezaposlenosti i proizvođačkim cenama ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije u drugom tromesečju, nakon usporavanja u prvom.

“Tržište je pokrenulo nekoliko dobrih privrednih indikatora, kao i rezultati JPMorgana. Međutim, uskoro ćemo videti rezultate drugih banaka jer ne mogu svi raditi tako dobro kao JPMorgan, koji ima dobar menadžment”, kaže Phil Orlando, strateg u “Federated Investors”.

U petak će poslovne izveštaje objaviti šest banaka, među kojima Wells Fargo i Citigroup, a ulagači se nadaju novim pozitivnim iznenađenjima.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju pale za 5 posto u odnosu na isti period prošle godine, već četvrti kvartal zaredom.

Međutim, analitičari obično procene postavljaju nisko kako bi kompanijama bilo lakše nadmašiti očekivanja, što otvara prostor za rast cena akcija.

Pozitivno na tržišta utiče i verovanje ulagača da američka centralna banka, Fed, zbog poremećaja na tržištima nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije, neće u ovoj godini povećati kamatne stope, dok bi druge najveće svetske centralne banke – od kineske i japanske do britanske i evropske – uskoro mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Juče je, Bank of England razočarala investitore jer nije smanjila kamatne stope, kao što se očekivalo. Međutim, tu je mogućnost najavila za naredno zasedanje u avgustu.

Izvor:SEEBiz
Previous Privredni rast Kine premašio očekivanja analitičara
Next Kineski podaci podstakli rast akcija na berzama azijsko-pacifičkog regiona

You might also like

Berza

Fidelity Investments “prigrlio” bitcoin

Mnogi su predviđali da će svet nakon osam godina euforije uskoro izgubiti interes za kriptovalute, naročito za bitcoin, ali to se očito ne događa.  

Svetske berze

Prvi proizvod ovakve vrste u Evropi: Portfolio vrednih deonica SaxoSelect

Saxo Bank, specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, i Morningstar Investment Management Europe danas su najavile saradnju kojom se proširuju investicione strategije dostupne klijentima Saxo Bank.

Najvažnije vesti

Berza nije rulet: U koje akcije uložiti novac?

Ukoliko ne želite da vaš novac “skuplja prašinu” u banci, za šta ćete dobiti minornu naknadu, ili čak ni to, i ne želite previše da rizikujete, pročitajte u koje akcije