Preokret: Turska želi normalizaciju odnosa sa Sirijom i Irakom

Preokret: Turska želi normalizaciju odnosa sa Sirijom i Irakom

Odnosi Turske sa Sirijom i Irakom biće normalizovani, baš kao što je to bio slučaj sa Rusijom i Izraelom, izjavio je danas turki premijer najavivši novi preokret u spoljnoj politici.

„Mi ćemo širiti lanac prijateljstava, u zemlji i inostranstvu. Spolja smo to već počeli i normalizovali odnose sa Izraelom i Rusijom. Međutim, uveren sam da ćemo se vratiti i na normalne odnose sa Sirijom. To nam je neophodno. Za uspešnu borbu protiv terorizma je neophodno da se u Siriji i Iraku uspostavi stabilnost i neophodno je da tamo dođe jako političko rukovodstvo koje će predstavljati svu našu tamošnju braću. To je neizbežno“, rekao je Yildirim tokom obraćanja na današnjem sastanku lidera regionalnih odbora vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti), prenosi agencija Anadolija.

Turski premijer je dodao da očekuje i od drugih zemalja u regionu da ostave po strani suprotnosti i interese.

Diplomatske veze Turske i Sirije su prekinute nakon izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine. Od tada je Turska snažno podržavala opoziciju insistirajući na svrgavanju sirijskog predsednika Bashara al-Asada, tvrdeći da mir u Siriji može doneti samo njegov odlazak.

Turska je primila 2,7 miliona sirijskih izbeglica koji su pobegli od petogodišnjeg rata u Siriji.Osvrnuvši se i na pitanje najavljenog procesa davanja državljanstava za oko 300 hiljada sirijskih izbeglica, Yildirim je rekao da je jasno da neki zlonamerni krugovi i to koriste za napad na tursku vlast.

Prethodnih dana Turska se izvinila za obaranje ruskog aviona i ponovo uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom.

Takođe, najavljeno je i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Egiptom koji su prekinuti nakon svrgavanja predsednika Muhameda Mursija.

Izvor:Agencije
Previous Bolja zarada na pšenici nego američkim obveznicama
Next Ministarstvo privrede oformilo tim koji će se baviti pitanjem navodnih damping cena čelika

You might also like

Geopolitika

Duterte poručio Sjedinjenim Državama da se pripreme da napuste Filipine

Flipinski predsednik Rodrigo Duterte poručio jeu petak Sjedinjenim Američkim Državama da se pripreme za moguće ukidanje vojnog dogovora, kojim je Vašingtonu omogućeno da rasporedi vojnike i opremu za vežbe u

Geopolitika

Kurdi “ucrtali” granicu sa Irakom kanalom dugim 1.150 kilometara

Vlasti iračkog regiona Kurdistan, čije je sedište u Erbilu, prokopale su kanal koji se proteže od grada Rabije na iračko-sirijskoj granici do Hanakina na iračko-iranskoj granici.

Geopolitika

Kolumbija: Gerilska FARC naredila svojim borcima da poštuju primirje

Gerilska organizacija u Kolumbiji FARC i zvanično je objavila prekid vatre i naredila svim borcima da od ponoći po lokalnom vremenu poštuju istorijski mirovni sporazum postignut s kolumbijskom vladom.