Azijske berze: Skok berzi, oporavak funte

Azijske berze: Skok berzi, oporavak funte

Na azijskim berzama i u sredu su, treći dan zaredom, cene akcija porasle jer ojačala sklonost ulagača prema riziku, nakon novih rekorda na Wall Streetu i najava novih podsticajnih mera centralnih banaka.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,9 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasle između 0,3 i 0,6 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,4 odsto, na 427 bodova, blizu najvišeg nivoa u ovoj godini.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se jučerašnjem nastavku rasta cena akcija na Wall Streetu, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones indeks dostigli nove najviše nivoe u istoriji.

Razlog je tome ubrzanje rasta američke ekonomije, nakon usporavanja u prvom tromesečju, i uverenje ulagača da američka centralna banka Fed neće u ovoj godini povećavati ključne kamatne stope zbog poremećaja na tržištima nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

“Još nedavno sve je izgledalo vrlo nestabilno zbog Brexita. No, politička se situacija u Britaniji smiruje, pa je raspoloženje ulagača puno bolje”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u firmi Sumitomo Mitsui Asset Management.

Uz to, ulagači se nadaju novim podsticajnim merama centralnih banaka i vlada.

Japanski mediji pišu kako premijer Shinzo Abe, nakon pobede njegove koalicije na izborima za gornji dom parlamenta, razmatra dodatne podsticajne fiskalne mere vredne 100 milijardi dolara.

To bi verovatno finansirala japanska centralna banka dodatnim štampanjem novca koji bi išao pravo u privatni sektor kako bi se podstakao rast ekonomije.

berze

Zbog toga je na valutnim tržištima japanski jen u poslednja dva dana na vrednosti izgubio oko 4 odsto. Jutros se kurs dolara kreće oko 104,23 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 103 jena.

Iako se očekuje labavljenje monetarne politike u Britaniji, kurs funte poslednjih se dana oporavlja. Jutros je dostigao 1,3270 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio oko 1,30 dolara.

Tako se znatno odaljio od 1,2798 dolara, najniži nivo od 1985. godine, na koju je pao prošle nedelje.

Cena se evra jutros stabilno kreće oko 1,1060 dolara, koliko je iznosila i juče u ovo doba.

A nakon jučerašnjeg rasta za gotovo 5 odsto, jutros je cena nafte pala jer je ulagače zabrinuo podatak o neočekivanom rastu zaliha nafte u SAD-u prošle nedelje. Na londonskom je tržištu cena barela jutros skliznula 0,9 odsto, na 48 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: S&P 500 i Dow Jones dostigli rekordne nivoe
Next Ina kupila 33,5 odsto akcija Mola

You might also like

Berza

Wall Street: S&P 500 ponovno zaronio u minus

Posledica je to pada cena akcija u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa pri čemu je najviše je – 2,1 posto – izgubio energetski sektor zbog pada cena nafte

Berza

Srednji kurs danas 118,2229 dinara za evro

Dinar u sredu ima približno istu vrednost prema evru kao u utorak i zvanični srednji kurs iznosi 118,2229 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze

Azijske berze: Indeksi pali, tehnološki sektor pod pritiskom

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, najviše u tehnološkom sektoru, jer je ulagače zabrinulo upozorenje o slabljenju potražnje za pametnim telefonima, dok je rast cena nafte podstakao strahove od