OECD obustavio objavljivanje izveštaja do septembra, Brexit poput prirodne katastrofe

OECD obustavio objavljivanje izveštaja do septembra, Brexit poput prirodne katastrofe

Zbog neizvesnosti koju je stvorio britanski referendum, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je odlučila da do septembra obustavi objavljivanje osnovnih ekonomskih pokazatelja, saopšteno je u ponedeljak.

OECD svakog meseca objavljuje kompozitni vodeći indikator (CLI) za sve zemlje članice, osmišljen kao rani signal koji ukazuje na eventualne preokrete ekonomskih aktivnosti, podsjeća Reuters.

OECD je objavio da u ovom i narednom mesecu neće objaviti taj podatak kako bi imali dovoljno vremena za prikupljanje više podataka.

OECD je prvi put obustavio objavljivanje podataka u aprilu i maju 2011. godine nakon razornog potresa u Japanu. Tada su među razlozima izdvojili “značajne nepredvidive ili neočekivane događaje”.

Pozivajući se na šok izazvan Brexitom, OECD navodi da podaci prikupljeni pre referenduma 23. juna ukazuju na stabilnu dinamiku rasta u zemljama OECD-a i oporavak ekonomija u usponu.

Međutim “osnovni podaci koji ′snimaju′ naredne i potencijalno značajne promene koje očekuju neće biti dostupni do septembra”, navodi se u saopštenju.

Naredni redovni izveštaj OECD će objaviti 8.septembra.

Izvor:Agencije
Previous Velika Britanija: Tereza Mej premijerka, Kameron podnosi ostavku za dva dana
Next Dva pritvorenika iz Gvantanama prebačena u Srbiju

You might also like

Najvažnije vesti

Bloomberg: EU stavlja i Srbiju na “crnu listu” poreskih rajeva

Evropska unija bi mogla već sledećeg meseca da stavi Tursku na “crnu listu” poreskih utočišta, a u nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se i Srbija. 

Makroekonomija

Udruženje banaka Srbije: Ukupni krediti manji 0,9 odsto u odnosu na decembar

Ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva u Srbiji na kraju januara ove godine iznosili su oko 2.156 milijardi dinara, što je 0,9 odsto manje nego na kraju decembra 2016. godine,

Makroekonomija

NBS revidirala procenu rasta BDP u 2018. na četiri odsto

Narodna banka Srbije (NBS) je revidirala procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2018. godini sa 3,5 na četiri odsto, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.