Građevinska industrija u Srbiji oživela, vraćaju se strani investitori

Građevinska industrija u Srbiji oživela, vraćaju se strani investitori

Reformske izmene Zakona o planiranju i izgradnji omogućile su rast građevinske industrije u Srbiji i povratak stranih investitora, kažu u Privrednoj komori Srbije.

“Zahvaljujući izmenama Zakona o planiranju i izgradnji dobii smo veliki broj kranovu u Beogradu. Vidimo da se dozvole izdaju daleko više nego prošle godine i barem za 100 odsto se više gradi nego ranije“, rekao je sekretar Udruženja za građevinarstvo u PKS Viktor Kobjerski za Tanjug.

On je istakao da se na osnovu toga može videti i da je ulaganje stranog kapitala veće u našoj zemlji.

Stranci se vraćaju kod nas, jer je daleko lakše dobiti dozvolu. Jedino još ostaje problem kod katastra, gde još do kraja nije definisano vlasništvo na pojedinim parcelama“, napomenuo je Kobjerski.

On je izrazio očekivanje da će uskoro i to biti sređeno, da će biti pokrenuta planirana radnja i da će se još više graditi u narednom periodu.

Stručnjak PKS ističe da su mnoge zemlje zainteresovane za naše građevinare i da bi naše firme, koje su već dosta prisutne na ruskom tržištu, mogle da dobiju posao na gradnji objekata za potrebe svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, koje će 2018. godine prvi put biti održano u toj zemlji.

“Srbija ima mnogo firmi koje grade u Rusiji i tamo su već domaće firme, a mi smo u situaciji da možemo da stvorimo konzorcijum malih i srednjih preduzeća i ukoliko nam se ponudi da gradimo neki veći kompleks objekata za svetsko prvenstva u fudbalu svakako ćemo prihvatiti”, naglasio je Kobjerski.

On ističe da su i Italijani, koji su nedavno posetili PKS, zainteresovani ne samo za saradnju u Srbiji već i da sa našim građevinarima zajedno realizuju projekte na trećim tržištima.

“Spremamo u septembru poslovni forum italijanskih i naših firmi, koje žele da sarađuju sa nama u njihovim investicijama na drugim kontinentima, na primer Africi i Južnoj Americi, gde će realizovati velike poslove”, dodao je Kobjerski.

Elektronske građevinske dozvole u Srbiji se dobijaju u proseku za osam radnih dana, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobaćaja i infrastrukture.

Od 1. januara, otkada se izdaju elektronske dozvole, pa do 5. jula podneto je ukupno 23.570 zahteva za izdavanje građvinskih dozvola, rešenja i lokacijskih uslova koji se rešavaju u kraćim rokovima od predviđenih zakonom, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Zakon o planiranju i izgradnji predviđa izdavanje dozvola za najviše 30 dana.

Takođe, brže se dobijaju i lokacijski uslovi i u proseku je potrebno 17 radnih dana.

Za rešenja iz clana 145. Zakona o planiranju i izgradnji, koja se popularno nazivaju “mala građvinska dozvola” za investiciono održavanje objekata, procedura u proseku traje šest radnih dana.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u aprilu je izdato 829 građvinskih dozvola, što je za 9,9 odsto više nego u istom mesecu prošle godine i 40,7 odsto više nego u aprilu 2014.

U odnosu na aprilski prosek u prethodnih pet godina, broj izdatih građevinskih dozvola u aprilu ove godine je veći za 24,1 odsto, dok je vrednost radova u prva četiri meseca ove godine skoro 70 odsto veća nego u istom periodu 2015.

Izvor:Tanjug
Previous U ponedeljak 123,34 dinara za jedan evro
Next British American Tobacco kupovao akcije za 109 evra umesto za 1.000 dinara

You might also like

Berza

Šta će biti sa švajcarskom valutom u bliskoj budućnosti?

Poslednjih mesec dana švajcarska valuta slabi u odnosu na evro i ostale valute vezane uz evro.

Tema dana

Rasim Ljajić: Ljajić: Izgradnja gondole od Kalemegdana do Ušća počinje 2018.

Ministar turizma Rasim Ljajić izjavio je danas da će “sasvim sigurno” izgradnja gondole u Beogradu, od Kalemegdana do parka Ušće na Novom Beogradu, početi u 2018. godini. 

Makroekonomija

Očekuje se novi aranžman sa MMF-om

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovaraće danas u Beogradu sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije.