Wall Street: Pad cena nafte za skoro 5 odsto oslabio indekse

Wall Street: Pad cena nafte za skoro 5 odsto oslabio indekse

Pad cena nafte za skoro 5 odsto i oprez investitora pred objavljivanje podataka sa tržišta rada gavni su razlozi slabijih rezultata u četvrtak na američkim berzama.

Juče je Dow Jones zatvorio trgovanje u minusu 0,13 odsto, a S&P 500 je oslabio 0,09 odsto. Vrednost Nasdaq indeksa je, naprotiv, porasla za 0,36 odsto.

Pod najvećim je pritiskom juče bio energetski sektor zbog oštrog pada cena nafte, nakon što je objavljeno da su prošle sedmice zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u pale nešto manje nego što se očekivalo, što možda pokazuje da potrošnja Amerikanaca nije tako jaka kao što su se ulagači nadali.

Na londonskom je tržištu u jednom trenutku cena barela juče pala na 46,15 dolara, najniži nivo u dva meseca, ali se kasnije ipak oporavila na 46,90 dolara.

Pod pritiskom su se našli i komunalni i telekomunikacioni sektori, u kojima su cene akcija u proseku pale više od 1,5 odsto. Prethodnih su dana ti sektori, koji se smatraju defanzivnim, snažno rasli.

“Komunalni i telekom sektor također su bili slabi jer je došlo do prodajnog pritiska na te akcije sa visokim dividendama nakon prethodnog snažnog rasta. Očigledno su se investitori, bez nekog posebnog razloga, odlučili na dobitonosnu prodaju”, kaže Tim Ghriskey, direktor u “Solaris Group”.

S druge strane, podršku tržištu pružili su dobri indikatori s američkog tržišta rada.

Prema izveštaju ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, u junu je u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za 172.000, dok su analitičari očekivali 159 hiljada.

To je ohrabrilo ulagače pred objavljivanje izveštaja vlade, u petak popodne, i koje obično značajno utiče na pravac kretanja tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je u junu broj zaposlenih povećan za 175.000, nakon što je u prethodnom mesecu otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta.

Ako ti podaci budu slabi kao u maju, to bi značilo da se rast privrede usporava, ali i da Fed najverovatnije neće u ovoj godini povećati kamate, kažu analitičari.

Budu li podaci bolji od očekivanja, to bi značilo da je privreda u usponu i da bi američka centralna banka ipak pred kraj godine mogla povećati kamate.

Ali, potezi Federalnih rezervi najviše će zavisiti od daljnjeg razvoja situacije na globalnim finansijskim tržištima nakon odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju, smatraju analitičari.

Za razliku od američkih berzi, cene akcija tržištima u Evropi juče su porasle, nakon tri dana pada. Londonski FTSE indeks je ojačao 1,09 odsto, frankfurtski DAX je porastao 0,49 odsto, a francuski CAC 0,80 odsto.

Izvor:SEEBiz
Previous Vučić razgovara sa građanima, redovi ispred ulaza u Vladu Srbije od jutros
Next Samit NATO u Varšavi: Glavne teme Rusija, Avganistan i ISIL

You might also like

Berza

Evropske berze: Ulagači na oprezu, indeksi bez promene

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija i oštrog pada industrijske proizvodnje u Nemačkoj.

Berza

Beogradska berza: Dužničke hartije pogurale promet

Danas je zabeležen oporavak prometa na Beogradskoj berzi, zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim papirima. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 260,9 miliona RSD (2,1 milion EUR), dok je indeks Belex15 oslabio

Berza

Beogradska berza: Komercijalna dominirala, Tehnogas dobitnik dana

Trgovački dan za nama doneo je solidan promet i snažan rast indeksa Belex15 od 1,3% na 637 poena. Beogradska berza zabeležila je ukupan promet od nepunih 138 miliona RSD (1,1 milion