Kurdi na korak do države, Kirkuk preti otcepljenjem od Kurdistana

Kurdi na korak do države, Kirkuk preti otcepljenjem od Kurdistana

Dok Kurdi sigurno koračaju ka svom vekovnom cilju, nezavisnom Kurdistanu, “prokletstvo nafte” preti državi koja još nije ni stvorena.

Početkom nedelje je Masud Barzani, predsednik Kurdistana, autonomne regije na severu Iraka najavio referendum o nezavisnosti regije od centralne Vlade u Bagdadu.

“Nadam se da ću se sastati s predstavnicima političkih stranaka i grupa u regiji nakon Bajrama kako bi razgovarali o mogućnosti održavanja referenduma o samoopredeljenju i o odnosima između Erbila i Bagdada, u skladu s nacionalnim interesima”, rekao je on.

Saradnici bliski kabinetu predsednika rekli su za lokalne medije da će se kurdski referendum o nezavisnosti održati do kraja 2016.godine, uprkos zastoju u parlamentu, koji treba da odobri referendum kako bi bio pravno obavezujući.

Na neobavezujućem referendumu, održanom u januaru 2015. godine, preko 98 odsto stanovnika Autonomne regije Kurdisan glasalo je za nezavisnost.

Kirkuk preti otcepljenjem od Kurdistana

KirkukNajava referenduma o nezavisnosti Kurdistana stvorila je tenzije u multietničkoj regiji i gradu Kirkuk.

Predstavnici Turkmena, zahtevaju da Kirkuk ostane nezavisna regija unutar Iraka, i da se o njegovoj sudbini odlučuje referendumom, ali tek nakon izvesnog vremena.

Kurdi, naprotiv, smatraju da Kirkuk nikako ne bi trebao ostati u sastavu Iraka i nude dve opcije: ulazak u sastav države Kurdistan ili da budu nezavisni region.

Vodeća politička partija Pokrajine, Demokratska stranka Kurdistana smatra da bi nezavisni Kirkuk bio žarište novih sukoba i pretnja budućoj državi Kurda.

Prokletstvo nafte

Kirkuk je dugogodišnje nerešeno pitanje između Kurda i Iraka, zbog čega je dobio epitet “Jerusalim Iraka”. Za analitičare je to “regija koja će ostati bure baruta čak i ako svi drugi politički problemi budu rešeni”.

Oblast na severu Iraka dobila je na međunarodnom značaju 1927. godine, nakon otkrića naftonosnih polja, koja i danas čine skoro polovinu ukupne iračke proizvodnje.

Po dokazanim rezervama nafte, polja Kirkuka su peta po veličini u svetu.

Početkom 20. veka Kirkuk je bio turkmenski grad. Nakon otkrića nafte iz okolnih područja u grad pristižu Kurdi, što je značajno izmenilo demografsku strukturu grada, pa je prema popisu iz 1957. u Kirkuku živelo oko 38 odsto Turkmena, 33% Kurda, a od ostalih 29 odsto većinu su činili Arapi.

Nakon dolaska na vlast Sadama Huseina počinje ubrzana arapizacija Kirkuka a stotine hiljada Kurda je prisiljeno da napusti regiju. Mnogi od njih su se nakon pada sa vlasti Bat partije vratili u regiju.

Kako nema podataka o sadašnjoj demografskoj karti Kirkuka, sudeći po učešću u strukturama vlasti grada i pokrajine, Turkmeni trenutno imaju relativnu većinu, dok su Arapi i Kurdi izjednačeni po broju predstavnika, pa je malo verovatno da će Kirkuk mirnim putem postati sastavni deo nezavisne države Kurdistan.

A kad se tome pridodaju još i interesi velikih sila, prvenstveno Turske, koja tamo već ima svojih 800 specijalaca “koji obučavaju Iračane za borbu protiv ISIL-a”, nije teško zaključiti da je dug put do mira u Iraku.

Naftovod Kirkuk-Čejhan

Naftovod Kirkuk-Čejhan

Izvor:Agencije
Previous NBS snizila referentnu kamatu na 4 odsto
Next Austrijski VIG preuzima osiguravajuće kompanije AXA u Srbiji

You might also like

Geopolitika

Egipat: Napad na Kopte koji su putovali prema manastiru

Najmanje 26 osoba je danas ubijeno u Egiptu u napadu naoružane grupe na autobus u kom su se nalazili Kopti, javili su egipatski mediji, pozivajući se na svedoke i medicinske

Geopolitika

Nemački šef diplomatije kritikovao vežbe NATO na istoku Evrope

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Walter Steinmeier kritikovao je NATO vežbe u Istočnoj Evropi, ocenivši ih kao “ratnohuškačke”.

Geopolitika

Rusija povećava vojno prisustvo na Kurilskim ostrvima, Japan protestvuje

Japanska vlada uputila je diplomatskim kanalima protest Moskvi nakon izjave ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua o nameri da rasporedi diviziju na Kurilskim ostrvima ove godine, saopštio je generalni sekretar japanske