Južnoafrička Republika: Prosečna cena kuće u Kejptaunu porasla 15,7 odsto za godinu dana

Južnoafrička Republika: Prosečna cena kuće u Kejptaunu porasla 15,7 odsto za godinu dana

Već “pregrejano” tržište nekretnina u južnoafričkoj pokrajini Zapadni Kejp (Western Cape), dobilo je na ubrzanju u drugom kvartalu 2016. godine, podaci su First National Bank (FNB).

Kako se navodi u izveštaju FNB, značajne ekonomske perspektive, u kombinaciji sa boljim uslovima življenja,  privlače u ovu pokrajinu jaku unutrašnju neto migraciju.

Snažna unutrašnja neto migracija ne utiče samo direktno na tržište nekretnina u Zapadnom Kejpu, već ova grupa sa sobom donosi novac i znanje koji dugoročno transformišu ekonomiju Pokrajine u najbrže rastuću u zemlji, što je još jedan podsticaj tržištu nekretnina. Sve to može biti razlog što stambeno tržište u pokrajini Western Cape beleži dvocifreni rast, dok su svi ostali regioni na jednocifrenoj stopi rasta, kaže se u izveštaju.

Pokrajine u Južnoafričkoj Republici (Foto: www.tosouthafrica.co.za)

Pokrajine u Južnoafričkoj Republici (Foto: www.tosouthafrica.co.za)

Po podacima FNB, prosečna cena kuća u pokrajini Western Cape porasla je u drugom kvartalu 12,1 odsto na godišnjem nivou, dok su u druge dve, takođe za investitore atraktivne pokrajine, Istočni Kejp (Eastern Cape) i KwaZulu-Natal cene usporile na četiri odnosno 5,3 odsto. Istovremeno to je peti uzastopni kvartalni rast cena.

U “5 manjih pokrajina”  cene su u proseku porasle 1,8 odsto za godinu dana, navodi FNB.

Posmatrano na nivou države, prosečna cena kuće je za godinu dana porasla 7,1 odsto.

Zapadni Kejp je takođe prednjači prosečnoj vrednosti transakcija od 1.386.000 randa (oko 84.000 EUR). Na drugom mestu je pokrajina Gauteng, gde je transakcija, u proseku, izosila oko 64 hiljade evra, a na trećem je mestu, strancima omiljena pokrajina KwaZulu-Natal sa prosečnom vrednosti transakcije od oko 62 hiljade evra.

Prosečna vrednost transakcija u “pet manjih pokrajina” iznosila je oko 50.000 evra.

Posmatrano po velikim južnoafričkim centrima, grad Kejptaun sa rastom cena kuća od 15,7 odsto na godišnjem nivo daleko nadmašuje ostalih pet centara. U Johanesburgu, najvećem i najbogatijem gradu Južnoafričke Republike, koji je i administrativni centar pokrajine Gauteng cene kuća su porasle 2 odsto na godišnjem nivou.

Kejptaun (Foto:gathua.wordpress.com)

Kejptaun (Foto:gathua.wordpress.com)

Prosečna cena kuće za grad Kejptaun u junu je  iznosila 2.950.000 randa, (oko 180.000 evra)

Gdeinvestirati.com
Previous Dinar oslabio, u sredu 123,32 dinara za jedan evro
Next Potvrđen konsenzus svih članica EU o otvaranju novih poglavlja sa Srbijom

You might also like

Turističke nekretnine

Crna Gora: Porto Montenegro kupuju Arapi za 200 miliona dolara

Državni investicioni fond Dubaija je novi vlasnik Porto Montenegra, saznaje dnevnik Vijesti.

Najvažnije vesti

Povraćaj PDV-a i za kupovinu nekretnine pod hipotekom

Građani Srbije koji kupuju prvi stan imaće pravo na povraćaj PDV i u slučaju kada je ta nekretnina pod hipotekom, predviđeno je izmenama Zakona o PDV.

Nekretnine

Hoteli sa tri zvezdice nedostaju Srbiji

Sve je više luksuznih hotela u Srbiji sa četiri i više zvezdica, a samo ih je u glavnom gradu 47. Međutim, stručnjaci kažu da nedostaju komercijalni hoteli sa tri zvezdice