Kina osudila “provokativne akcije” japanskih vojnih aviona

Kina osudila “provokativne akcije” japanskih vojnih aviona

Kina je oštro osudila Japan zbog incidenta iznad Istočnog kineskog mora, koji se dogodio 17. juna, u kom su učestvovala po dva vojna aviona iz obe zemlje.

Ministarstvo odbrane Kine objavilo je saopštenje u kom optužuje dva japanska borbena aviona za preduzimanje provokativnih akcija pri velikim brzinama, u blizini dva kineska borbena aviona, koja su patrolirala iznad Istočnog kineskog mora, prenosi CRI.

U saopštenju nije navedeno mesto incidenta.

Prema ovom saopštenju, japanski avioni radarski su obeležili kineske avione, ugrozivši bezbednost svih pilota i ugrožavajući mir i stabilnost u regionu.

Vojne vežbe u u Južnom kineskom moru

KinaKina će održati vojne vežbe u Južnom kineskom moru pre odluke Stalnog arbitražnog suda o pomorskom sporu između Filipina i Kine o toj strateškoj zoni.

Vežbe su predviđene od 5. do 11. jula i prolazak brodova neće biti dozvoljen, navodi se u saopštenju Pekinga.

Stalni arbitražni sud sa sedištem u Hagu trebalo bi 12. jula da donese konačnu odluku o teritorijalnom sporu između Pekinga i Manile o Južnom kineskom moru.

Peking smatra da je celokupno Južno kinesko more deo kineske teritorije, ali delove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.

Kina je od 2013. ubrzala stvaranje veštačkih ostrva, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za bombardere i borbene avione.

Izvor:Agencije
Previous Akcionari Londonske berze odobrili spajanje sa berzom u Frankfurtu, uprkos Brexitu
Next Kompanija Efko razmatra preseljenje u Srbiju

You might also like

Geopolitika

Vanredni sastanak u Briselu nakon pobede Donalda Trampa

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije održaće u nedelju vanredni sastanak, a nakon pobede republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD, rekli su evropski zvaničnici.

Geopolitika

Donald Tramp “išamarao” Nemačku

Donald Tramp, novoizabrani predsednik SAD, nije štedeo Nemačku u intervju za “Bild” i “Times” – od kritike zbog izbegličke politike, preko dominacije u EU, pa sve do pretnje nemačkim proizvođačima

Geopolitika

Hag presudio u sporu Kine i Filipina: Peking nema istorijska prava u Južnom kineskom moru

Presudom međunarodnog Stalnog arbitražnog suda (PCA) u Hagu danas je osporena isključiva jurisdikcija Kine nad Južnim kineskim morem.