Irak: Ofanziva na Mosul odgođena, sunitske jedinice ne žele učestvovati u operaciji zajedno sa šiitskom milicijom

Irak: Ofanziva na Mosul odgođena, sunitske jedinice ne žele učestvovati u operaciji zajedno sa šiitskom milicijom

Irački premijer Haider al-Abadi u sredu je rekao novinarima da su planovi ofanzive na Mosul promenjeni, jer su neki poslanici obelodanili tajne podatke i doveli iračku vojsku u opasnost, obećavši pritom da će “Mosul biti oslobođen ove godine”.

Međutim, kurdska TV je objavila da je ofanziva odgođena jer sunitska plemena ne žele da u oslobađanju “njihovog” grada od ISIL-a učestvuju snage šiitske milicije poznate pod imenom Hashd al-Shaabi (Narodna mobilizacija).

“Odbijamo učešće snaga Hashd al-Shaabi u operaciji”, rekao je portparol plemenskih jedinica iz Nineveha šeik Muzahim al-Huwiyat, prenosi TV Rudaw, sa sedištem u Erbilu. On je uveren da 15.000 pripadnika plemenskih snaga, uz pomoć regularnih iračkih trupa, i koalicije koju predvodi SAD, može da oslobodi “njihov” grad.

Sunitska plemena strahuju da bi se šiitska milicija mogla i u Mosulu ponašati kao u drugim oblastima, poput Faludže i Ramadija. Kako piše “Rudaw”, izveštaji o masovnom zatvaranju, mučenju i ubijanju civila tokom prošlog meseca užasnuli su sunitsku zajednicu u Iraku i međunarodnu zajednicu.

Strah od osvete šiitske milicije mogao bi podstaknuti lokalno sunitsko stanovništvo u Mosulu da se pridruži ISIL-u, smatra Dr. Dylan O’Driscoll, iz istraživačkog centra Middle East Research Institute (MERI) u Erbilu.

Dobrovoljačke jedinice šiitske policije formirane su 2014., ubrzo nakon invazijie pripadnika ISIL-a na Irak i zaslužni su za zaustavljanje brzog napredovanja islamista prema Bagdadu i njihovo širenje na veću teritoriju, što im je dalo moć koju vlada u Bagdadu ne može kontrolisati.

Šiitske vođe i vladini zvaničnici odbijaju svaku mogućnost neučestvovanja jedinica Narodne mobilizacije u operacijama za oslobađanje Mosula. “To su politički zahtevi. Mi ćemo učestvovati u ofanzivi”, kaže Karim Nuri, portparol šiitske milicije.

“ISIL strepi od nas, i zato je naše učešće u oslobađanju drugih oblasti bilo važno. Faludža ne bi bila oslobođena bez nas”, kaže Nuri za kurdsku TV.

Saeed Mamuzini, zvaničnik Kurdistanske Demokratske Partije Iraka (KDP) smatra da je spor između iračkih sunita i šiitskih snaga glavni razlog odlaganja ofanzive, i dodaje da je Mosul više političko nego vojno pitanje, te da bi SAD trebale posredovati u sporu i ubediti ih da postignu dogovor.

Iračka vojska je polovinom marta pokrenula ofanzivu za oslobađanje Mosula, ali je operacija obustavljena nakon tri nedelje uz obrazloženje da se čeka dolazak savezne policije i lokalnih plemena, koji bi trebali osiguravati osvojena sela, kako bi vojska mogla napredovati prema gradu.

Previous Reuters: Srpski političari ne žele da otvoreno priznaju puni obim partnerstva sa NATO
Next Makroekonomski rizici u senci Brexita

You might also like

Geopolitika

Pregovori o miru u Siriji: Režim optužuje Tursku, opozicija ljuta na Iran, Kurdi ne priznaju nikakve dogovore

Nakon dvodnevnih mirovnih pregovora u Astani, glavnom gradu Kazahstana, sukobljene strane u sirijskom građanskom ratu nisu postigle bilo kakav napredak prema političkom rješnju za okončanje rata koji već šest godina

Geopolitika

Savet bezbednosti UN protiv izgradnje jevrejskih naselja, SAD, neočekivano, bile uzdržane

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je večeras rezoluciju kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što su Sjedinjene Američke Države, iako se očekivalo

Geopolitika

Iranci neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog Saudijske Arabije

Iranski ministar kulture Ali Jannati izjavio je danas da Iranci ove godine neće učestvovati u hadžiluku u Meki zbog “prepreka” koje je postavila Saudijska Arabija, koja se stara o najsvetijim