Wall Street: Dow Jones i S&P 500 zabeležili najbolji nedeljni rezultat od novembra prošle godine

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 zabeležili najbolji nedeljni rezultat od novembra prošle godine

Bolji od očekivanih makroekonomski podaci iz SAD i smanjena zabrinutost vezana za posledice Brexita pojačali su sklonost investitora ka rizičnijim investicijama.

Usled toga su u petak indeksi na Wall Street zabeležili četvrti dnevni uzastopni dobitak i istovremeno jednu od najboljih nedelja u više meseci.

Dow Jones ojačao je 0,11 odsto, na 17.949 poena, dok je S&P 500 porastao 0,19 odsto, na 2.102 poena. Oba indeksa su na nedeljnom nivou porasli po 3,2 odsto, što je njihov najbolji rezultat od novembra prošle godine.

Nasdaq indeks je porastao 0,41 odsto, na 4.862 poena, U čitavoj sedmici vrednost indeksa je porasla 3,3 odsto, što je njegov najveći nedeljni dobitak od kraja maja.

Nakon što su prošloga petka i ponedeljka indeksi zbog ′Brexita′ zabeležili najveći dvodnevni pad u poslednjih 10 meseci, od utorka se tržišta oporavljaju.

Ulagače su jučer oraspoložili i novi podaci koji su pokazali da je proizvodna aktivnost u SAD u junu rasla najbrže u poslednjih 15 meseci.

Rast cena akcija zahvaljuje se i uverenju investitora da američka centralna banka neće povećavati kamatne stope u ovoj godini, dok bi druge velike centralne banke mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku, što je britanska već i najavila.

Obim trgovanja u petak bio je nešto slabiji nego obično zbog državnog praznika u ponedeljak, 4. jula, kada će berze u SAD biti zatvorene.

Izvor:Agencije
Previous Radnicima FAP smanjuju otpremnine za 100 evra po godini staža dok su na kolektivnom odmoru
Next Produktna berza: Žetva pšenice uvećala promet za tri i po puta

You might also like

Berza

Produktna berza: Kvalitet zrna pšenice je sve više upitan

Žetva pšenice je zbog sporog tempa skidanja pšenice sa njiva i dalje glavna tema na tržištu.

Berza

Planinka kupuje sopstvene akcije po 25.000 dinara

Kuršumlijska Planinka saopštila je da će ponovo sticati sopstvene akcije, a ponuda upućena akcionarima je otvorena zaključno sa 22. julom, prenosi Wisebroker.

Berza

Evropske berze drugi dan pod pritiskom

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su pale, drugi dan zaredom, jer raste nesigurnost po pitanju sudbine američkog predsednika Donalda Trumpa nakon optužbi da je pokušao uticati na