Najveću evropsku čeličanu kupuje ArcelorMittal

Najveću evropsku čeličanu kupuje ArcelorMittal

Vodeći svetski proizvođač i trgovac čelikom, kompanija ArcelorMittal, podnela je zajedničku ponudu sa italijanskom korporacijom Marcegaglia za preuzimanje najveće evropske čeličane, italijanske Ilve.

ArcelorMittal planira da vrati u pogon tri visoke peći, da poslovanje Ilve u italijanskom gradu Tarantu učini profitabilnim i da poveća poizvodnju, navodi se u današnjem saopštenju najveće svetske čeličane, izveštava agencija Bloomberg.

Ovaj ugovor neće ugroziti bilans ArcelorMittala, već će pojačati njegovu poziciju na italijanskom tržištu, dodaje se u saopštenju. Kompanija planira da podigne Ilvinu proizvodnju sirovog čelika na više od 6,0 miliona metričkih tona godišnje do 2020. godine, sa sadašnjih oko 4,8 miliona tona.

Ilva je jedan od najvećih zagađivača okoline na kontinentu. Italijanska vlada je u potrazi za ponuđačima nakon što je preuzela upravu nad fabrikom prošle godine kako bi sačuvala radna mesta i sanirala štete u životnoj sredini.

Prema medijskim izveštajima, jedan od ponuđača bi mogla da bude i turska kompanija “Eregli Demir ve Celik Fabrikalari”.

foto: gea.com

foto: gea.com

“Ilva prolazi kroz teško vreme. Mi smo sproveli opsežan đu dilidžens i zadovoljni smo sa ciljanom investicijom i robusnim planom, pomoću kog fabrika može da napravi uspešan zaokret”, navode iz Arcelora.

Proizvođači čelika su pogođeni padom cena i rekordnim izvozom iz Kine, koja je najveći isporučilac u svetu, pošto tražnja na lokalnim tržištima usporava. Jeftinija ruda gvožđa, koja se koristi za proizvodnju čelika, takođe smanjuje cene.

ArcelorMittal je bio prinuđen da prikupi 3,0 milijarde dolara od investitora u ovoj godini kako bi prebrodio krizu i smanjio dug, navodi Bloomberg.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Funta i evro oslabili nakon što su Bank of England i ECB najavili promenu monetarne politike
Next Wall Street: Treći dan zaredom indeksi skočili

You might also like

Kompanije

Zabeležen novi rekord beogradskog aerodroma

Aerodrom Nikola Tesla zabeležio je u petak 20. jula istorijski rekord kada je aerodromske usluge koristilo 23.335 putnika u jednom danu, saopšptila je uprava aerodroma.

IT

Američki bootcamp učinio besplatnim 1.500 sati kurseva programiranja

Američki bootcamp učinio je 1.500 sati svog kurikuluma za učenje programiranja potpuno besplatnim.

Kompanije

Otvoren centar za inovacije koji jača digitalno društvo

Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije ICT Hub je juče svečano otvorio svoja vrata na novoj adresi u ulici Kralja Milana 10, u Beogradu.