Velika Britanija: Zastoj na tržištu nekretnina nakon Brexita

Velika Britanija: Zastoj na tržištu nekretnina nakon Brexita

Neizvesnost nastala nakon Brexita smanjila je tražnju na tržištu nekretnina u Velikoj Britaniji na najniži nivo u poslednje tri godine.

Prema izveštaju Nacionalnog udruženja agencija za promet nekretnina (NAEA), tražnja je u maju pala za 6 odsto u odnosu na april, dok je u poređenju sa istim periodom 2015. tražnja bila manja za 21 odsto na godišnjem nivou. Istovremeno to je najniži mesečni obim tražnje od novembra 2013. godine.

Većina trgovaca nekretninama veruje da će tražnja u kratkom roku dodatno padati, pokazuje poslednji izveštaj udruženja NAEA.

U maju je 41% agenata predviđalo pad cena nekretnina, dok je 30% očekivalo pad tražnje kao posledicu referenduma.

Iako je u maju pala tražnja za kućama, zabeležen je rast prodaje prodaje kupcima kojima je to prva nekretnina u posedu. 27% ukupne prodaje realizovane prethodnog meseca se odnosi na prve kupce nekretnina, što je za jedan odsto više nego u aprilu.

Značajan pad tražnje

Verujemo da će cene kuća kratkoročno ostati stabilne, … ali nismo sigurni šta će se dešavati u narednom tromesečju”.

“EU referendum je bez sumnje u mesecu maju izazvao nesigurnost kod potencijalnih kupaca i značajan pad tražnje, koja je trenutno na najnižem nivou u poslednje tri godine”, kaže Mark Hayward, direktor Nacionalnog udruženja agenata nekretninama.

Foto: conservativereview.com

Foto: conservativereview.com

“Nakon izglasavanja Brexit-a, očekujemo slabiju tražnju od strane inostranih investitora, što je udarac za čitavu građevinsku industriju, jer mnoge investicije mogu biti odložene ili čak sasvim otkazane”, kaže direktor Udruženja.

“Verujemo da će cene kuća kratkoročno ostati stabilne, međutim, zbog političke nestabilnosti i tržišne neizvesnosti koje se prelivaju na sektor nekretnina, nismo sigurni šta će se dešavati u narednom tromesečju”, objašnjava Mark Hayward.

On je takođe ukazao na zabrinjavajući podatak da je ponuda na tržištu ekstremno niža u poređenju sa istim periodom prošle godine.

“Prosto rečeno, nema dovoljno pristupačnih stambenih nekretnina za svakoga, što, posmatrano na duži rok, znači da će cene kuća rasti a kupci će teže pronalaziti odgovarajuću nekretninu ili će se morati zadovoljiti sa manjim i jeftinijim stambenim kvadratima”.

Izvor:Agencije
Previous Portoriko u petak proglašava bankrot
Next Prelevmani na uvoz mlečnih proizvoda iz Evrope biće produženi nakon 30. juna

You might also like

Nekretnine

Agencija Moody’s pristala da plati kaznu zbog pogrešne procene nekretnina vezano uz finansijsku krizu

Rejting agencija Moody’s pristala je da plati 864 miliona dolara kazne zbog uloge koju je imala u pogrešnoj proceni nekretnina koje su dovele do izbijanja finansijske krize 2008. godine, saopštilo

Nekretnine

Zorana Mihajlović: Građevinske dozvole za samo 28 dana

U Srbiji je u prva tri meseca ove godine izdato 725 elektronskih građevinskih dozvola, izjavila je ministarka građevine Zorana Mihajlović.

Nekretnine

Nekretnine u Berlinu duplo jeftinije nego u Beču

Da bi priuštili sebi nekreninu u svojoj zemlji, Austijanci moraju mnogo više da štede od svojih nemačkih suseda, pokazala je analiza internet platforme za nekretnine Immobilien Scount 24, što znači