Kineski giganti industrije čelika planiraju spajanje kompanija

Kineski giganti industrije čelika planiraju spajanje kompanija

Dve velike kineske kompanije za proizvodnju čelika Baosteel Group i Wuhan Iron and Steel Group objavila su da se planiraju udružiti, u kontekstu globalne zasićenosti koja je pogodila proizvođače čelika širom sveta.

Drugi najveći kineski proizvođač čelika Baosteel Group planira strateško restrukturiranje s drugim tamošnjim gigantom Wuhan Iron and Steel Groupom, objavile su kompanije u odvojenim saopštenjima putem Šangajske berze. No, plan restrukturiranja još nije potvrđen, saopšteno je iz kompanija. Baosteel zauzima peto mesto a Wuhan 11. na svetskoj rang listi u toj industriji.

Baosteel sa sedištem u Šangaju u prošloj je godini proizveo 36,1 milion tona čelnika, prema podacima s njegove službene web stranice, što je više od proizvodnje Brazila i tri puta više od one u Britaniji, podaci su Svetske organizacije za čelik, čija rang lista pokazuje da bi ta kompanija, kada bi se radilo o nekoj zemlji, bila osma na globalnom nivou.

No kineska je potražnja za čelikom oštro smanjena usled usporavanja kineske ekonomije i velikih zaliha kojom je pogođena globalna industrija čelika, što je proizvođače gurnulo u gubitke, na potezu od Azije do Evrope pa sve do SAD-a, a pokrenulo i politička natezanja i optužbe za dumping.

Neto dobit Baosteela prošle godine je pala za 83 odsto, na milijardu juana ili 150 miliona dolara, dok je Wuhan Steel bio na gubitku 7,5 milijardi juana, nasuprot neto dobiti od 1,3 milijardi juana u 2014. godini.

Peking planira do 2020. godine eliminisati 100 do 150 miliona tona kapaciteta, od ukupno 1,2 milijarde tona.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Sirija: Kurdi se nadaju, ali ne veruju u ostvarenje svih želja
Next Beograd: Dan u vrtiću za ljubimce 1.000 dinara

You might also like

Kompanije

ECB: Banke spremne za više kamatne stope

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da su banke pod njenom jurisdikcijom spremne za više kamatne stope.

Komercijalne nekretnine

Počinje izgradnja ritejl parka Stop Shop u Požarevcu

Austrijska kompanija Immofinanz dobila je u petak građevinsku dozvolu za izgradnju ritejl parka Stop Shop u Požarevcu.

Kompanije

IT giganti optužuju jedan drugog – Spotify protiv Applea

Striming servis Spotify upravo je ozbiljno zaratio sa IT gigantom Appleom.