Dinar se oporavlja, NBS sprečila pojavu panike na domaćem deviznom tržištu

Dinar se oporavlja, NBS sprečila pojavu panike na domaćem deviznom tržištu

Dinar je ojačao prema evru 0,1 odsto i zvanični srednji kurs za danas iznosi 123,7963 dinara za jedan evro.

Na mesečnom nivou dinar je u odnosu na evro slabiji 0,4 odsto, dok je u poređenju sa istim danom prošle godine dinar slabiji za 2,8 odsto.

Od početka godine dinar je prema evru oslabio za 1,8 odsto.

Najviša vrednost dinara prema evru u ovoj godini bila je 4. januara, 121,5141 dinara a najniža 27.juna kada je jedan evro koštao 123,9531 dinara .

U odnosu na američku valutu dinar je ojačao 0,5 odsto i zvanični srednji kurs iznosi 111,9012 dinara za dolar.

Prema američkoj valuti, dinar je na mesečnom nivou slabiji za 1,5 odsto, a na godišnjem nivou za 3,9 odsto.

U odnosu na početak godine dinar je prema dolaru u minusu za 0,6 odsto.

Kako bi ublažila dnevne oscilacije kursa Narodna banka Srbije je u ovoj godini na deviznom tržištu prodala 860 miliona evra i kupila 20 miliona.

foto: dnevnevesti.rs

foto: dnevnevesti.rs

Tabaković: Prodajom 40 miliona evra u petak sprečili smo paniku

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da se NBS unapred pripremala za mogući izlazak Britanije iz Evropske unije i da je prodaja 40 miliona evra deviznih rezervi u petak bila adekvatna mera koja je sprečila pojavu panike na domaćem deviznom tržištu.

“Narodna banka Srbije je unapred pripremala ambijent za potencijalni rezultat referenduma u Velikoj Britaniji u smeru njenog izlaska iz EU. Pojačana neizvesnost na svetskim finansijskim tržištima nije nešto što se desilo samo u petak, već je to trend koji traje i oseća se i na domaćem finansijskom tržištu u poslednjih šest meseci”, rekla je Tabaković za Tanjug.

Prema njenim rečima, NBS sve vreme nastoji da optimalnom upotrebom deviznih rezervi, poštujući princip tržišnosti i efikasnosti, održi relativnu stabilnost na deviznom tržištu i u tome beleži uspeh.

“Intervencija prodajom deviza od 40 miliona evra u petak, 24. juna, pokazala se kao adekvatna i blagovremena mera koja je uspela da spreči pojavu panike na domaćem deviznom tržištu i umiri ga”, navela je Tabaković.

Kako ističe, ova mera kao takva “ne predstavlja trošenje deviznih rezervi, već njihovo investiranje u finansijsku stabilnost”.

Napomenuvši da iznos intervencije od petka, 24. juna, nije bio i najveći dnevni iznos prodaje deviza u ovoj godini, guverner je zaključila da “to govori o tome da pritisak povodom rezultata referenduma u Velikoj Britaniji nije bio toliko snažan kao u drugim zemljama.

“Ovo je logično i očekivano iz dva razloga. Pre svega, Srbija nije u velikoj meri trgovinski usmerena na Veliku Britaniju. Dodatno, jacanje makroekonomskih pokazatelja i smanjivanje unutrašnjih i spoljašnjih neravnoteža učinilo je našu privredu znatno otpornijom u odnosu na neke prethodne ‘velike udare’ krize”, rekla je Tabaković za Tanjug.

Gdeinvestirati.com
Previous Pismo Putinu: Erdogan veruje u "brzu" normalizaciju odnosa sa Rusijom
Next Azijske berze: Blagi skok funte

You might also like

Svetske berze

Evropske berze stabilne nakon jučerašnjeg skoka

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su stabilne, nakon snažnog skoka dan pre, a tržišta podržavaju dobri poslovni rezultati kompanija.

Svetske berze

Azijske berze: Berze porasle, dolar ojačao

Na azijskim berzama u petak su cene akcija porasle jer su ublaženi strahovi ulagača od mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije, no berzanski su indeksi i dalje u minusu na nedeljnom nivou.

Berza

Azijske berze: Akcije na najvišim nivoima

Na azijskim berzama u sredu su crne akcija dostigle najviše nivoe u zadnjih godinu dana, jer je iznenađujuće slab podatak o aktivnostima u američkom uslužnom sektoru smanjio ionako niska očekivanja