Azijske berze: Berze nestabilne, funta pala još dva odsto

Azijske berze: Berze nestabilne, funta pala još dva odsto

Na većini azijskih berzi u ponedeljak su cene akcija pale, dok je kurs britanske funte oslabio dodatnih 2 odsto, jer su ulagači i dalje nesigurni zbog odluke Britanaca o izlasku iz Evropske unije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu oko 1,7 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Australiji i Šangaju porasle između 0,3 i 0,6 odsto.

Berzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i na drugim tržištima pali su, između 0,2 i 0,8 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,9 odsto.

Azijske su berze i dalje vrlo nestabilne, nakon što je u petak MSCI indeks azijskih tržišta potonuo 5 odsto, a svetske berze zabeležile najveći dnevni pad u pet godina zbog odluke Britanaca o napuštanju Unije.

“Situacija je toliko nesigurna da ulagačima i dalje nije jasno koliko bi rizičnih investicija trebali prodati. Ne bi me čudilo da cene akcija padnu još 10 odsto”, kaže Hiroko Iwaki, analitičarka u firmi Mizuho Securities.

Mnoga su pitanja, kaže, otvorena nakon odluke o Brexitu: koliko će usporiti rast britanske i evropske ekonomije, kako će pregovarati o novim odnosima i kako će evropski lideri pokušati smiriti situaciju.

Doduše, tokijski Nikkei indeks porastao je jutros više od 1,5 odsto, no to se uglavnom zahvaljuje tehničkoj korekciji cena nakon što su u petak potonule 7,9 odsto, što je bio njihov najveći dnevni pad od marta 2011. godine i katastrofalnog potresa i tsunami talasa.

Podršku Tokijskoj berzi pružila je i poruka premijera Shinzo Abea ministru finansija Taro Asu da pažljivo prati kurseve valuta i reaguje ako je potrebno, što je signal da će japanske vlasti intervenisati na tržištu i neće dopustiti dalje jačanje jena.

Čelnici mnogih drugi azijskih zemalja takođe su verbalno intervenisali kako bi smirili situaciju na tržištima.

berza

Kineski premijer Li Keqiang rekao je jutros kako je odluka Britanaca povećala nesigurnost u vezi globalne ekonomije, ali i da je uveren da će kineska ekonomija ove godine porasti kao što je predviđeno.

U nastojanju da smiri situaciju na tržištima britanski ministar finansija George Osborne najavio je izjavu danas uoči otvaranja britanskih tržišta.

A smirivanje tržišta zaista je nužno, s obzirom da je u petak na svetskim berzama izbrisano više od 2.000 milijardi dolara tržišne vrednosti akcija jer je MSCI indeks svih svetskih berzi potonuo 4,7 odsto.

To je najveći dnevni gubitak u istoriji, veći od kolapsa američke investicione banke Lehman Brothers 2008. godine i sloma tržišta na ′Crni ponedjeljak′ 1987. godine, procenila je agencija Standard & Poor′s. Ipak, ta je agencija poručila i da je danas tržišna kapitalizacija veća nego što je bila tada.

A danas su mogući i dalji gubici, s obzirom da su američki terminski indeksi u minusu 0,5 odsto, što znači da će i na Wall Streetu, ako se nešto ne promeni, cene akcija poslepodne pasti.

Nastavljen je i pritisak na cene nafte. Nakon što je u petak potonula 5 odsto, jutros je cena barela na londonskom tržištu skliznula daljih 1,3 odsto, na 47,80 dolara.

A na valutnim je tržištima britanska funta i dalje pod pritiskom. Nakon što je u petak pala 8 odsto, što je bio njen najveći dnevni gubitak u istoriji, jutros je kurs funte skliznuo daljih 2,4 odsto, na 1.3388 dolara, nedaleko najniže nivoe od 1985. godine od 1,3228 dolara, na koju je u jednom trenutku zaronila u petak.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1008 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1118 dolara.

No, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu, koja jača jer, kao i švajcarski franak, važi za sigurno utočište za kapital u nesigurnim vremenima. Jutros je kurs dolara skliznuo 0,4 odsto, na 101,80 jena.

Kako se ulagači povlače iz rizičnijih investicija i traže sigurnije utočište za svoj kapital, i dalje rastu cene državnih obveznica sigurnijih zemalja, kao i cena zlata, koja je jutros dodatno ojačala za 0,9 odsto, na 1.327 dolara po unci.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Posledice Brexita osetiće građani zaduženi u švajcarskim francima
Next Tačka na raskol između Turske i Izraela

You might also like

Berza

Beogradska berza: Aerodrom najprometniji, Belex skoro bez promene

Jučerašnji trgovački dan obeležila je ukupna realizacija u trgovanju od 21,3 miliona RSD (0,2 miliona EUR) uz mešovito kretanje berzanskih indeksa. Belex15 je neznatno oslabio na 728,8 poena.

Berza

Imlek se povlači sa Beogradske berze

Nakon skoro trinaest godina provedenih na domaćem berzanskom tržištu, akcije Imleka biće tokom leta povučene sa Beogradske berze pošto će većinski vlasnik ove kompanije postati jedini akcionar.

Berza

Evropske berze: Indeksi u padu, investitori čekaju vesti o Brexitu

Na evropskim akcionarskim tržištima u utorak ujutro najvažniji indeksi bili su u minusu zbog opreza investitora koji čekaju objavu planova britanske premijerke Therese May o njenim planovima vezanim uz Brexit.