Otpremnine za radnike Fiata od 4.800 do 12.000 evra

Otpremnine za radnike Fiata od 4.800 do 12.000 evra

Radnici Fiata koji se opredele za dobrovoljni odlazak dobiće otpremnine, zavisno od godina staža, od 4.800 do 12.000 evra.

Radnici sa svega tri godine radnog staža dobiće otpremninu od čak 4.800 evra.

Kako piše “Blic”, Italijani su  spremni da svakom radniku koji se dobrovoljno prijavi da ode iz fabrike u startu isplate 3.000 evra bez obzira na broj godina staža. Uz 3.000 evra dobijaju i trećinu svih bruto zarada isplaćenih u poslednjih 12 meseci.

“Fijat” je spreman da isplati naknadu koju bi radnik primao na birou tokom tri, šest ili 12 meseci, a uz to će biti isplaćene i naknade za godišnji odmor i regres. Tako će neko ko je radio tri godine dobiti otpremninu od blizu 4.800 evra, što ispadne oko 1.500 evra po godini staža – kaže za “Blic” Zoran Marković, predsednik sindikata „Fijata“.

Za radnike koji rade duže od 11 godina, a takvih u “Fiatu” ima oko 500, otpremnina će se računati na sličan način. Dobiće 3.000 evra u startu, plus trećinu zarade u poslednjih godinu dana pomnoženo sa godinama staža, uz sve predviđene naknade. Tako će neko sa 30 godina staža dobiti oko 12.000 evra, odnosno oko 400 evra po godini.

Dogovor sa Vučićem

Sve ovo je dogovoreno na sastanku u petak koji su sindikati imali sa mandatarom Aleksandrom Vučićem i predstavnicima menadžmenta “Fijata”. Ostalo je samo da ovaj predlog usvoji skupština sindikata kako bi već u ponedeljak počelo prijavljivanje za dobrovoljni odlazak.

Od 3.200 zaposlenih, iz same fabrike treba da ode oko 900 ljudi. Uz njih će bez posla ostati još 600 zaposlenih u kooperantskim firmama.

Novi model

Sudeći po brojkama, na više nego visoke otpremnine u odnosu na godine staža moći će da računa veliki broj radnika, jer od ukupnog broja zaposlenih, čak 2.800 njih ima manje od pet godina staža.

U fabrici automobila u Kragujevcu prošle godine je proizvedeno 90.000 automobila, što je manje od trećine instaliranih kapaciteta fabrike od 300.000 vozila. Problem je pre svega u smanjenoj potražnji modela “500L” na svetkom tržištu, jer se prodaje već četiri godine.

Izlaz se vidi jedino u novom modelu, ali do dogovora države i italijanske kompanije do sada nije došlo. Prema ugovoru koji ističe 2018. godine, država, kao i “Fiat” mogu da prodaju svoj deo deonica u ovoj fabrici koja je jedna od najmodernijih u svetu.

Kompanija FIAT Chrysler automobili Srbija saopštila je 14. juna predstavnicima sindikata fabrike u Kragujevcu da je jedna od tri smene radnika “višak” zbog smanjene tražnje vozila i predočila da će posle odmora u avgustu, fabrika raditi u dve smene.

Izvor:Blic
Previous Mnogo posla oko konačnog odlaska Velike Britanije iz EU, postupak može potrajati godinama
Next Uticaj Brexita na svetska valutna tržišta: Funta pala, evro uzdrman

You might also like

Makroekonomija

Dun & Bradstreet: Očekuje se ubrzan rast BDP-a u Srbiji

Dun & Bradstreet, najveća bonitetna kuća na svetu, u aprilskom izveštaju svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

Društvo

Prosečna neto martovska plata u Srbiji 49.400 dinara

Prosečna neto plata u Srbiji za mart 2018. godine iznosila je 49.400 dinara, dok je prosečna bruto zarada “težila” 68.251 dinar.

Transport

Air Serbia: 44% na 3,9 miliona evra veći neto profit

Air Serbia je premašila pretprošlogodišnji rast dobiti za 44 odsto od 2,7 miliona evra, ostvarivši neto profit od 3,9 miliona evra u 2015, saopšteno je iz kompanije.