Evropske berze na kraju trgovanja: Najviše pali glavni indeksi u Milanu i Madridu, najmanji minus zabeležen u Londonu

Evropske berze na kraju trgovanja: Najviše pali glavni indeksi u Milanu i Madridu, najmanji minus zabeležen u Londonu

Nakon britanskog “da” napuštanju Evropske unije berze u Italiji i Madridu zabeležile su najveći pad u svojoj istoriji. Indeks berze u Milanu FTSE MIB sunovratio se 12,48 odsto a španski IBEX 12,35 odsto.

Nemački DAX pao je 6,82 odsto dok je francuski CAC40 zatvorio u minusu 8,04 odsto.

Iako rezultati referenduma najviše štete britanskoj ekonomiji londonski FTSE100 je zabeležio najmanji pad, –3,15 odsto, zahvaljujući dobicima proizvođača zlata “Randgold Resources”, dok jeftinija funta podržava britanski izvoz.

Pod najvećim pritiskom danas je bio bankarski sektor sa padom akcija, u proseku, 14,5 odsto. Londonska Barclays pala je 17%, španska Banco Santander oko 20 odsto, nemačka Deutsche Bank 14% a Commerzbank je izgubila na vrednosti 13 odsto.

Cena nafte pala je skoro 5 odsto, na oko 48 dolara po barelu. S druge strane, cena zlata porasla je više od 5%, na oko 1.320 dolara za uncu.

Na tržištu valuta situacija se posle početnog haosa malo primirila nakon što su centralne banke G7 najvećih ekonomija najavile da će ubrizgate dovoljno sredstava na finansijska tržišta u cilju stabilizacije.

Funta je prema dolaru izgubila na vrednosti 8,10 odsto, a u odnosu na evro je oslabila 5,73 odsto.

Nakon što je jutros pao na 1,09 dolara, evro je tokom dana porastao do nivoa 1,1094 dolara, što je za 2,56 odsto niža vrednost u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Trgovanje proteklo u senci Brexit-a, ali bez većih posledica
Next Kako će izlazak V.Britanije iz EU uticati na srpsku privredu

You might also like

Najvažnije vesti

Rohani smiruje Irance: Kurs stranih valuta neće dalje rasti

Vlada će uraditi sve kako bi zaštitila stabilnost tržišta (valuta), uveravao je Irance u nedelju predsednik vlade Hasan Rohani.

Berza

Beogradska berza: Skroman promet, NIS najtrgovaniji

Jučerašnji trgovački dan obeležen je najvećom aktivnošću na NIS-u, dok je ukupan promet iznosio 10,5 miliona RSD (0,09 miliona EUR).

Berza

Evro u ponedeljak 119,20 dinara

Dinar će u ponedeljak, 23. oktobra, imati ostatati gotovo istu vrednosti prema evru kao danas i zvanični srednji devizni kurs biće 119,2094 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije