Azijske berze: Ulagači oprezni, britanska funta stabilna

Azijske berze: Ulagači oprezni, britanska funta stabilna

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer ulagači nisu spremni reskirati dok ne bude poznat ishod referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 odsto, dok su cene akcija u Australiji i Hong Kongu porasle oko 0,2 odsto.

U Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju berzanski indeksi su pali između 0,3 i 0,8 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto.

Azijski su ulagači suzdržani jer ne žele reskirati uoči današnjeg referenduma o izlasku Britanije iz EU, iako dve poslednje ankete ukazuju na tesno vođstvo zagovornika ostanka.

“Tržišta su i dalje izuzetno nervozna i moguće su znatno oscilacije indeksa u sledeća 24 sata”, kaže Angus Nicholson, analitičar u IG-u.

Na oprez ulagača ukazuje jučerašnji uspon VIX indeksa ′straha′ u SAD-u na najviši nivo u četiri meseca, a porasli su i slični pokazatelji nesigurnosti na drugim svetskim berzama.

To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cena akcija ako Britanci izglasaju izlazak iz EU.

Foto: getty

Foto: getty

I na tržištu sirovinama vlada oprez. Juče su cene nafte pale više od 1 odsto, nakon podataka da su zalihe u SAD-u prošle nedelje pale manje nego što se očekivalo.

Jutros su se, međutim, oporavile, pa je na američkom tržištu cena barela porasla 0,9 odsto, na 49,54 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 0,8 odsto, na 50,28 dolara.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pri čemu se kurs britanske funte stabilno kreće oko 1,48 dolara, najvišeg nivoa u ovoj godini.

No, s nestrpljenjem se očekuje ishod referenduma u Britaniji jer bi, u slučaju izlaska te zemlje iz EU, kurs funte mogao oštro pasti.

Ugledni investitor George Soros poručio je početkom nedelje da bi u slučaju Brexita funta mogla pasti i više od 15 odsto.

I dok je prema funti stabilna, američka je valuta jutros ojačala za 0,2 odsto u odnosu na japansku, pa je njen kurs dostigao 104,60 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio za 0,4 odsto, pa je cena evra porasla na 1,1340 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Oprez uoči referenduma u Velikoj Britaniji
Next Britanci masovno kupuju evre i dolare uoči referenduma

You might also like

Berza

Evropske berze: Ulagači na oprezu na kraju nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno, nakon što su dan pre cene akcija dostigle najviše nivoe u godinu dana, pa su na putu nedeljnih dobitaka.

Svetske berze

Wall Street: Oprezno trgovanje, indeksi stagniraju

Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza ostali gotovo nepromenjeni jer su ulagači oprezni uoči objave poslovnih rezultata najvećih svetskih kompanija, ali i zbog rasta prinosa na obveznice.

Berza

Da li treba kupovati “petro”, državnu kriptovalutu Venecuele?

Prva državna kriptovaluta koja bi trebala imati pokriće u nafti prikupila je preko milijardu dolara, ako je verovati vlastima Venecuele.