Mitsubishi zbog skandala gubi 1,4 milijarde dolara

Mitsubishi zbog skandala gubi 1,4 milijarde dolara

Japanski proizvođač automobila Mitsubishi Motors upozorio je danas da je na putu da zabeleži gubitak od 145 milijardi jena (1,4 milijarde dolara) u ovoj fiskalnoj godini, u svetlu skandala zbog lažiranja potrošnje goriva koji je ukočio prodaju.

Očekivani manjak, nasuprot prošlogodišnjem profitu, biće prvi godišnji gubitak u osam godina za ovog proizvođača motornih vozila koji se bori sa sramnom aferom, izveštava agencija France presse.

Prognozirani minus je dvostruko veći nego što su predviđali analitičari, pošto se Mitsubishi suočava sa velikim troškovima obeštećenja.

Današnje saopštenje dolazi oko dva meseca nakon što je kompanija priznala da je varala na testovima o potrošnji goriva kod gotovo svih modela automobila prodatih u Japanu u poslednjih 25 godina, manipulišući podacima kako bi neke od automobila prikazala efikasnijim nego što jesu u stvarnosti.

Iz Mitsubishija su juče najavili da će nastaviti sa prodajom četiri modela automobila u Japanu – koji je zarište skandala. Sva Mitsubishijeva mini-vozila prodata su u Japanu, i bila su u proseku 11 odsto manje efikasna u pogledu potrošnje vozila nego što je kompanija tvrdila, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

foto: bareinternational.com

foto: bareinternational.com

Mitsubishi je u svetlu ove afere dobrovoljno obustavio prodaju vozila.

Dva modela automobila obuhvaćena skandalom, bila su pravljena za rivalski Nissan, koji je prvi obelodanio probleme u vezi sa podacima o potrošnji goriva. Mitsubishijevi troškovi obeštećenja, između ostalog, obuhvataju isplatu oko 100 milijardi jena Nissanu i ostalim dobavljačima, kao i isplatu oko 50 milijardi jena kupcima koji su kupili sporne automobile.

Nissan je prošlog meseca bacio “pojas za spasavanje” Mitsubishiju, najavivši planove za kupovinu jedne trećine vlasničkog udela u krizom pogođenoj japanskoj kompaniji za 2,2 milijarde dolara, s ciljem da napravi savez koji bi konkurisao nekim od najvećih svetskih automobilskih grupacija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Posao: Negativne emocije dovode do otkaza
Next Neophodan zakon za uvođenje dualnog obrazovanja u škole

You might also like

Najvažnije vesti

Energetska zajednica upozorila na nerešena pitanja oko Srbijagasa i EMS-a, moguće sankcije

Srbija bi zbog nerešenih pitanja u energetici, pre svega kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu, mogla da se suoči sa sankcijama Energetske zajednice i teškoćama u pregovorima o članstvu u

Banke i finansije

ECB traži veća ovlašćenja za nadzor kliringa

Evropska centralna banka (ECB) objavila je u petak da je zatražila veća ovlašćenja za nadzor poslova kliringa, čime bi se ojačao njen autoritet u odnosu na London u segmentu transakcija

Kompanije

Rok za prijave za naslovnog sponzora Beogradske arene produžen do 3. jula

Arena Beograd produžila je rok za dostavu prijave za izbor naslovnog sponzora objekta Arena do 3. jula 2017. godine do 13 časova.