MMF: Ekonomski rast Srbije jača, problem javni dug i reforme preduzeća

MMF: Ekonomski rast Srbije jača, problem javni dug i reforme preduzeća

Dobri rezultati ekonomskog programa Srbije se nastavljaju i srpske vlasti i dalje postižu napredak u fiskalnoj konsolidaciji, ali još postoje izazovi koje treba prevazići radi trajnog poboljšanja fiskalne situacije i kako bi Srbija beležila viši rast na srednji rok, ocenila je misija MMF-a.

Misija MMF-a, koja je boravila u Beogradu od 9. do 21. juna radi razgovora o četvrtoj i petoj reviziji stend-baj aranžmana iz predostrožnosti Srbije i MMF-a, ocenila je da ekonomski rast Srbije jača uz podršku investicija i rasta neto izvoza.

“Sada očekujemo da će u 2016. realan rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti 2,5 odsto, a inflacija 1,3 odsto”, navodi se u saopštenju Fonda.

Kako se ocenjuje, dobri fiskalni rezultati iz 2015. se nastavljaju i svi ciljevi u okviru programa za kraj marta su realizovani, a većina i značajno prebačena.

MMF navodi da bi, ako se do kraja godine nastave bolja naplata prihoda i racionalno izvršenje rashoda, deficit opšteg nivoa države trebalo da padne na oko 2,5 odsto BDP-a u poređenju sa prvobitnim ciljem od 4,0 odsto.

Kada je reč o izazovima, potrebni su dalji napori da bi visok javni dug Srbije počeo da beleži stabilan i održiv pad uz stvaranje prostora za neophodne javne investicije i obezbeđenje rezervi za potencijalne rizike.

“Potrebna je odlučnija reforma državnih preduzeća, uključujući velika javna i rudarska preduzeća”, navodi se u saopštenju Fonda i ukazuje da je dugi niz godina propust da se neefikasna i neodrživa državna preduzeća restrukturiraju predstavljao veliku prepreku za rast.

Fond ističe da je jedini održiv način da se zaštite radna mesta u državnim preduzećima, a da se ponovo ne poseže za sredstvima poreskih obveznika za njihov spas, restrukturisanje preduzeća kako bi im se obebedila održivost na komercijalnim osnovama.

MMF je saopštio da je misija postigla sporazum sa vlastima Srbije o politikama potrebnim da se okončaju četvrta i peta revizija aranžmana.

Razmatranje sporazuma od strane Izvršnog odbora MMF-a okvirno je zakazano za kraj avgusta.

Foto: xn--vaepravo-6wb.com

Foto: xn--vaepravo-6wb.com

Plate i penzije ne mogu da se povećavaju

Plate i penzije u 2016. godini u Srbiji treba da ostanu na trenutnom nivou, izjavio je šef misije Međunarodnog monetarnog fonda James Roof.

“Trenutno ne projektujemo povećanje zarada”, rekao je Roof na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, naglasivši da će se o toj temi razgovarati krajem godine kada Misije MMF-a bude došla da razgovara o budžetu za 2017. godinu.

On je dodao da je važno da se prvo postigne viši privredni rast koji će omogućiti veće prihode i da se ne požuruje previše i odobravaju velika povećanja.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović kazao je da je potrebno da svako povećanje bude usklađeno sa novim kriterijumima i da se postepeno eliminišu razlike koje postoje.

Roof je, takođe, kazao da se tokom posete Misije MMF-a Srbiji dosta razgovaralo o sektoru električne energije i potrebi da se restrukturira Elektroprivreda Srbije.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa cenom struje, on je kazao da to pitanje treba da se reši u razgovorima Vlade Srbije i Svetske banke, jer je ta finansijska institucija stručna za tu oblast.

“Ljudi treba da se naviknu na regulisane cene iz godine u godinu i to je praksa u svetu”, rekao je Roof.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Daehaeng Kim kazao je da je cena struje samo jedan od elemenata poslovanja EPS-a i da bi trebalo veću pažnju posvetiti poslovanju tog javnog preduzeća.

“Kada EPS želi da poveća investicije bez ikakvih ušteda u radu, to znači da neko drugi mora to da plati”, rekao je Daehaeng Kim.

Izvor:N1
Previous Evropske berze: Indeksi porasli treći dan uzastopno, investitori ubeđena da će V.Britanija ostati u EU
Next Dinar na najnižem nivou prema evru u ovoj godini

You might also like

Makroekonomija

Moody’s: Budžetski deficit Srbije u tekućoj godini 2,3 odsto

Deficit budžeta opšte države zadržaće se na 2,3% u 2016. godini, usled poboljšane naplate poreza i reformi u javnom sektoru, saopštila je bonitetna kuća Moody’s Investors Service u analizi javnih

Najvažnije vesti

Kakva je veza između američke monetarne politike i kursa dinara

Dok su kamate američkih Fedralnih rezervi padale, vrednost dolara je slabila a svetski finansijski investitori su kupovali hartije od vrednosti u onim zemljama gde su kamate više. Tu je bila

Tema dana

MMF predlaže: Transformisati EPS u akcionarsko društvo

Novim aranžmanom Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) preporučeno je da se Elektroprivreda Srbije (EPS) transformiše u akcionarsko društvo, što se u javnosti različito tumači, kao put do novih tehnologija