Azijske berze: Berze blago porasle, britanska funta stabilna

Azijske berze: Berze blago porasle, britanska funta stabilna

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju ostanku Britanije u Evropskoj uniji, no trguje se oprezno.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,5 odsto.

U Južnoj Koreji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto.

Kako se bliži referendum 23. juna, azijski ulagači nadaju se da će Britanija ostati u EU, čime bi se izbegla znatnija previranja na finansijskim tržištima.

Poslednje ankete pokazuju da su zagovornici ostanka u prednosti, dok su još prošle nedelje vodili zagovornici izlaska Britanije.

I dok su prošle nedelje zbog toga tržišta bila pod pritiskom, juče su cene akcija na svetskim berzama – od azijskih i evropskih do Wall Streeta – snažno porasle.

“Ankete ne bi trebale uticati na tržišta tako snažno kao što smo bili svedoci u poslednje vreme, no juče smo videli snažno prolagođavanje pozicija, nakon anketa koje su pokazale vođstvo zagovornika ostanka”, kaže Chris Weston, strateg u IG-u.

Ipak, danas se trguje znatno opreznije nego juče jer se čekaju izveštaji predsednice američke centralne banke Janet Yellen u Kongresu.

Ulagači će pažljivo pratiti izveštaje čelnice Feda u njenom dvodnevnom svedočenju u Kongresu, koje počinje danas poslepodne, jer bi mogla naznačiti kada centralna banka namerava da poveća ključne kamatne stope.

berza azijska

“S izveštajem Yellen u Kongresu i s prbližavanjem referenduma u Britaniji tržišta će biti na oprezu”, kaže Andrew Meredith, direktor u firmi Tyton Capital Advisors.

I na tržištu sirovinama vlada oprez, pa su cene nafte, nakon dva dana snažnog rasta, jutros blago pale.

Nakon jučerašnjeg skoka za 3 odsto, jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula 0,4 odsto, na 49,19 dolara, a na londonskom tržištu 0,5 odsto, na 50,41 dolar.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pri čemu je kurs britanske funte stabilan.

Američka je valuta ojačala za 0,1 odsto u odnosu na japansku, pa je njen kurs dostigao 103,98 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio 0,2 odsto, pa je cena evra porasla na 1,1340 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi porasli, strah od Brexita splasnuo
Next Na koji način poslodavci u Srbiji ucenjuju radnike?

You might also like

Berza

Banke zabranjuju – ne sme karticom do bitcoina

Banke u Britaniji i u SAD zabranile su korišćenje kreditnih kartica u svrhu kupovine bitcoina i drugih kriptovaluta.

Najvažnije vesti

Produktna berza: Realizovan prvi ugovor za soju „na zeleno“

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove nedelje je trgovano 2.109 tone robe, što je oko 8 odsto veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

Berza

Azijske berze: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Na azijskim berzama su u sredu cene akcija porasle, a dolar ojačao, no trguje se oprezno dok se čekaju odluke američke centralne banke o kamatnim stopama i mogući signali o tome