Zdravstvenim ustanovama potrebno 555 informatičara

Zdravstvenim ustanovama potrebno 555 informatičara

Do kraja godine trebalo bi da Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) bude implementiran u sve zdravstvene ustanove u Srbiji.

Iz Udruženja informatičara u zdravstvu Srbije (UIZS) podsećaju da u zdravstvenim ustanovama trenutno ima 269 zaposlenih informatičara, a da je za realizaciju tog posla potrebno 555 informatičara.

Na skupu “Informatizacija zdravstva” održanom u Institutu za majku i dete, oni su podsetili da u zdravstvenim ustanovama radi 0,44 procenata informatičara u odnosu na zdravsrtvene radnike, odnosno na 225 zdravstvenoih radnika dolazi jedan informatičar.

Trenutno je, kako kažu, zaposleno 269 informatičara, a da bi se umrežile sve zdravstvene ustanove i da bi zakazivanje pregleda bilo elektronsko neophodno je da u zdravstvenim ustanovama zaposli 555 informatičara.

Uvođenjem IZIS-a u zdravstvene ustanove pacijenti više ne zakazuju specijalističke preglede sami u kliničkim centrima i bolnicama, već će to za njih raditi izabrani lekari iz domova zdravlja.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Wolfgang Schäuble: Ne smemo upropastiti Evropu iako nije savršena
Next Nedeljni pregled: Dolar oslabio, jen i švajcarski franak najtraženije valute

You might also like

Društvo

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj pala ispod 9 odsto

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj pala je ispod 9 odsto, prvi put od 2009., pokazali su objavljeni podaci francuske Kancelarije za statistiku Insee.

Društvo

Vrtić u Srbiji postao luksuz

U Srbiji tek polovina dece pohađa predškolske ustanove, čija je većina iz bogatijih porodica.

Društvo

TS: Srbija nazadovala, ispred nas Slovenija, Hrvatska i Albanija

Međunarodno istraživanje Indeks otvorenosti budžeta (Open budget index – OBI) stvrstalo je Srbiju na 62. mesto od 115 zemalja, saopštava Transparentnost Srbija.