Beogradska berza: Trgovačka sedmica završena izuzetno skromnim prometom

Beogradska berza: Trgovačka sedmica završena izuzetno skromnim prometom

Izuzetno skroman promet i nastavak silaznog trenda obeležili su poslednji trgovački dan u sedmici. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 7,6 miliona RSD (61 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,4% na 619,9 poena.


Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je ostvarila promet od 3,5 miliona RSD po prosečnoj ceni od 625 RSD. Akcije NIS-a u toku trgovačkog dana fluktuirale su u rasponu od 612-639 RSD, okončavši trgovanje u minusu 2,95%, dok su ove akcije na nedeljnom nivou ostvarile pad vrednosti od 4,1%. NIS će održati redovnu skupštinu akcionara 28.juna, na kojoj će pored ostalih odluka biti razmatrana i odluka o isplati dividende u visini od 24,7 RSD po akciji, a kao dan dividende utvrđen je 18.jun.

Galenika Fitofarmacija (FITO) zadržala je pozitivan trend, ojačavši danas 3,6% na 2.797 RSD uz realizaciju od 1,6 miliona RSD. Akcije Goše Montaže (GMON) zadržale su cenovni nivo od juče u visini od 1.600 RSD uz ostvareni promet od 1,2 miliona RSD. Na skupštini akcionara Gože Montaže održane 11.juna usvojena je odluka o isplati dividende u bruto iznosu od 205 RSD po akciji, i to svim akcionarima koji taj status imaju na dan 1.jun tekuće godine.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) ostvario je realizaciju od 0,2 miliona RSD, po nepromenjenoj ceni u odnosu na prethodno trgovanje u nivou od 1.200 RSD. Posle trodnevnog rasta, akcije beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) u padu su 0,5% na 916 RSD uz minornu realizaciju, dok su akcije Impol Seval (IMPL) oslabile 4,5% na 1.624 RSD takođe uz neveliku realizaciju.

Državne dužničke hartije danas nisu registrovale promet.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Nemci se sve više interesuju o Srbiji
Next Produktna berza: Cena kukuruza na najvišem nivou u poslednje 3 godine, veliki skok soje

You might also like

Berza

Dinar i sutra bez promene prema evru

Zvanični srednji kurs u utorak će biti 123,2841 dinara za evro, što predstavlja neznatnu promenu vrednosti valute prema evropskoj u odnosu na današnji dan.

Berza

Beogradska berza: Lagani pad tržišta, Alfa plam najprometniji

Današnji trgovački dan na Beogradskoj berzi obeležila je ukupna realizacija u trgovanju od 24,9 miliona RSD (0,2 miliona EUR) uz lagani pad tržišta.

Svetske berze

Nastavljen rast cena akcija na svetskim berzama

Cene akcija na svetskim berzama porasle su drugu nedelju uzastopno, pri čemu su sva tri indeksa američkih berzi zabeležila rekordne nivoe.