Nekretnine u Berlinu duplo jeftinije nego u Beču

Nekretnine u Berlinu duplo jeftinije nego u Beču

Da bi priuštili sebi nekreninu u svojoj zemlji, Austijanci moraju mnogo više da štede od svojih nemačkih suseda, pokazala je analiza internet platforme za nekretnine Immobilien Scount 24, što znači da su, na primer, u Beču nekretnine dvostruko skuplje nego u Berlinu.

Za ukupna prosečna godišnja primanja u austrijskoj prestonici u prošloj godini moglo je da se kupi 5,5 kvadratnih metara (4.070 evra po kvadratu), dok je u Berlinu to za isti iznos moglo da se kupi 9,1 kvadratna metra. U Minhenu je sa prosečnim godišnjim prihodom moglo da se kupi 6,2 kvadratna metra, a u Hamburgu osam kvadrata.

Takođe u Salcburgu i Insbruku godišnjim budžetom može da se pribavi u proseku samo pet do šest kvadratnih metara, dok je u Hajdelbergu i Ingolštatu moglo da se priušti osam do devet kvadrata stambenog prostora.

Foto:www.stuff.co.nz

Foto:www.stuff.co.nz

Šef austrijskog portala Christian Nowak je rekao da je nivo cena objekata u Austriji sličan kao i u Nemačkoj, ali da se preduslovi usled kupovne moći vidno razlikuju.

Analiza je pokazala i da stanovanje u Austriji košta mnogo više nego u susednoj Nemačkoj.
Kirije su u austrijskim gradovima 2015. godine bile vidno veće nego u Nemačkoj u odnosu na primanja. Udeo kirije za stan od 80 kvadrata u raspoloživom godišnjem prihodu je znatno veći u Austriji nego u Nemačkoj.

U Insbruku iznosi 52,9 procenata primanja, u Beču 46,74, Salcburgu 46,2, dok je u Mingenu to 45,93, Hajdelbergu 40,7, Hamburgu 38,5, Berlinu 38,32 i Ingolštatu 37,4 procenta.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Beogradska berza: Silazni trend treći dan zaredom, NIS najprometniji
Next Brexit seje haos na deviznim tržištima, evro oslabio prema većini svetskih valuta

You might also like

Nekretnine

Rezidencija bivše SFRJ u Njujorku prodata za 12,1 miliona dolara

Države sukcesori bivše SFRJ su u Njujorku potpisale ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana bivše SFRJ na adresi 730 Park Avenija za ukupno 12,1 miliona dolara, koliko je iznosila najpovoljnija

Nekretnine

Porasla cena stanova u novogradnji u Crnoj Gori

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu ove godine iznosila je 1.057 evra,  što je za 0,7 odsto veća cena u odnosu na drugi

Nekretnine

Porez na imovinu u 2017.godini: Uplatnice po novim pravilima?

Kada na proleće gradski poreznici žiteljima Beograda budu poslali nova rešenja za porez na imovinu za 2017. godinu novi iznos neće predstavljati udar na njihove novčanike, piše “Politika”.