Wall Street: Cene akcija pale četvrti dan zaredom

Wall Street: Cene akcija pale četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su i u utorak cene akcija pale, četvrti dan zaredom, jer su ulagači suzdržani zbog mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije.

Dow Jones oslabio je 0,33 odsto, na 17.674 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 odsto, na 2.075 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 odsto, na 4.843 boda.

S&P 500 indeks pao je u poslednja četiri dana oko 2 odsto, što je najviše posledica strahovanja ulagača od poremećaja na finansijskim tržištima ako Britanija napusti Evropsku uniju.

A nedelju dana pre referenduma o tom pitanju zagovornici izlaska vode u anketama. Stoga ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, nego utočište traže u onima koje se smatraju sigurnijim u nesigurnim vremenima, kao to su državne obveznice i pojedine valute.

“Trgovanje se odvija skladno anketama o Brexitu. Danas cene akcija bolje odražavaju situaciju nego pre nedelju dana, no mislim da u njih još uvek nije sasvim ugrađena mogućnost izlaska Britanije iz Unije”, kaže John Canally, strateg u firmi LPL Financial.

U četiri od 10 sektora S&P 500 indeksa cene akcija su juče pale, a najviše, 1,45 odsto, u finansijskom sektoru.

berza1

Ulagači su oprezni i zbog toga što je juče počela dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke. Doduše, ne očekuje se povećanje kamata već sada, no ulagači će pažljivo pratiti hoće li Fed nagovestiti kada bi to mogao učiniti.

Prema poslednjim anketama među trgovcima na tržištu novca, niko ne očekuje povećanje kamata već u sredu, no postoji 21 odsto izgleda da će Fed povećati kamate u julu.

Procenjuje se da postoji 40 odsto šansi da će kamate biti povećane u septembru, a 59 odsto u decembru.

U saopštenju sa sednice čelnika Feda ulagači će pažljivo analizirati sve detalje.

“U fokusu ulagača biće procene zvaničnika Feda koliko povećanje kamata očekuju u ovoj godini”, kaže Bill Northey, direktor u firmi Private Client Group.

I na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,01 odsto, na 5.923 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,43 odsto, na 9.519 bodova, a pariski CAC 2,29 odsto, na 4.130 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Uber u najvećem brazilskom gradu uveo gradski helikopterski prevoz
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar ojačao

You might also like

Berza

Wall Street: Prekinut negativni niz S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks porastao prvi put nakon četiri dana pada, što se zahvaljuje dobrim ekonomskim pokazateljima i rastu cena nafte, no time je samo ublažio nedeljne

Berza

NIS isplaćuje dividendu u ponedeljak

Naftna industrija Srbije (NIS) je obavestila akcionare da će u ponedeljak, 19. septembra, putem Centralnog registra hartija od vrednosti biti isplaćena dividenda manjinskim akcionarima ove kompanije.

Najvažnije vesti

Zlato poskupelo nakon povećanja kamata u SAD

Cena zlata porasla je oko 2 odsto, dosegavši najviši nivo u nedelju dana, nakon odluke američke centralne banke da poveća kamatne stope.