Više povoljnih kredita za mala i srednja preduzeća u Srbiji

Više povoljnih kredita za mala i srednja preduzeća u Srbiji

Predstavnici Evropske investicione banke (EIB), Ministarstva finansija Srbije i Narodne banke Srbije potpisali su u ponedeljak ugovor o kreditu EIB od 150 miliona evra za mala i srednja preduzeća u Srbiji i infrastrukturne projekte u oblasti poznavanja ekonomije, energetike, zaštite životne sredine, industrije, zdravstva, obrazovanja i usluga.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa potpredsednikom EIB-a Darijom Skanapijekom istakao da su mala i srednja preduzeća najefikasniji deo privrede i daju najveći doprinos povećanju zaposlenosti, bruto domaćeg proizvoda i prometa zbog čega se smatraju okosnicom rasta i razvoja nacionalnih ekonomija.

“Uloga malih i srednjih preduzeća naročito je značajna u zemljama u tranziciji koje se suočavaju sa problemima visoke nezaposlenosti. Zato smo 2016. proglasili godinom preduzetništva u kojoj ćemo više novca izdvojiti za one koji su na početku svog biznisa. Srbija će biti uspešna zemlja kada mala i srednja preduzeća budu ostvarivala 50 odsto bruto domaćeg proizvoda”, rekao je Vučić.

On je, kako je saopšteno posle sastanka, zahvalio predstavnicima EIB na pomoći u ekonomskom oporavku Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, juče potpisan kredit EIB-a je jedan od najpovoljnijih na tržištu, sa dugim periodom otplate i niskom kamatnom stopom poslovnih banaka, uz kontrolu NBS. Za mala i srednja preduzeće grejs period je četiri godine, uz otplatni period od osam godina, za velike kompanije grejs period iznosi pet godina a otplata je 10 godina.

To je drugi deo od ukupno 500 miliona evra kreditnih linija EIB namenjenih ekonomskom oporavku Srbije. Prva tranša kredita, u iznosu od 150 miliona evra, potpisana je 2014. godine.

Od 2011. godine, banka Evropske unije je finansirala više od 20 investicionih projekata u Srbiji za koje su dati krediti ukupne vrednosti 1,6 milijardi evra.

Potpredsednik EIB Dario Skanapijeko istakao je da će ta banka pružiti finansijsku i stručnu pomoć potrebnu da se ponovo pokrene rast u Evropskoj uniji, kao i u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

“Ova poseta je prilika da se još jednom potvrdi posvećenost EIB da podrži sve segmente srpske privrede. Sa premijerom Vučićem, koji je na početku svog drugog mandata, i sa svim ministrima u Vladi, prepoznali smo mogućnosti za intenziviranje saradnje u narednim godinama”, istakao je Skanapijeko.

Izvor:Beta
Previous Jagma za dvogodišnje državne obveznice Srbije
Next Cena bitcoina porasla više od 20 odsto za tri dana

You might also like

Najvažnije vesti

Beko rasprodaje imovinu Luke Beograd

Luka Beograd oglasila je prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica, javnim prikupljanjem ponuda.

Nekretnine

Srbija prodaje 109 Diposovih nekretnina

Republička direkcija za imovinu objavila je oglas o prodaji 109 “Diposovih” nekretnina na Voždovcu, Čukarici, Zemunu, Vračaru, Starom Gradu i Novom Beogradu. “Dipos” je Društvo za iznajmnjivanje nepokretnosti koje su

Tema dana

Najduži gubitnički niz evra od 1999. godine

Vrednost evra u petak je dodatno pala prema američkoj valuti, 10. dan uzastopno, što je njegov najduži negativni niz još od uvođenja u upotrebu 1999. godine.