Vučić sa delegacijom MMF: Pred Srbijom veliki rezultati, ali i visoki ciljevi

Vučić sa delegacijom MMF: Pred Srbijom veliki rezultati, ali i visoki ciljevi

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, u razgovoru sa delegacijom MMF-a, da je ovo prelomni trenutak za oporavak domaće ekonomije i zahvalio MMF-u i Svetskoj banci na velikoj pomoći i želji da Srbija bude makroekonomski uređena zemlja na putu razvoja i prosperiteta.

Vučić se sastao sa delegacijom MMF-a povodom četvrte i pete revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije potpisala sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

On je naglasio da su dobri rezultati delom uslovljeni i velikom žrtvom, ali i da oni neće opstati ukoliko Vlada ne bude potpuno posvećena daljem sprovođenju Programa, saopštila je vladina kancelarija za saradnju s medijima.

Šef delegacije MMF-a James Roof, izjavio je da se Aranžman uspešno sprovodi i da Srbija postiže izuzetne rezultate u odnosu na postavljene ciljeve, posebno nagalsivši jačanje investicija u privatnom sektoru kojima su doprineli pozitivni trendovi i oporavak na fiskalnoj strani Programa.

Tema sastanka bile su započete strukturne reforme o kojima će se razgovarati tokom boravka delegacije MMF-a u Beogradu, a najvažnije su racionalizacija zaposlenih u javnom sektoru, restrukturisanje velikih državnih preduzeća kao što su EPS, Srbijagas i Železnice i završetak procesa privatizacije najvećih preduzeća u vlasništvu države među kojima su i RTB Bor, Resavica, Petrohemija, itd.

“I pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, prvenstveno EPS-u, Srbijagasu i Železnicama, kao i problemu privatizacije, naša želja je da Srbija uspešno nastavi putem kojim već ide, sa idejom da rezultat bude dobar za sve učesnike”, istakao je Roof.

On je ukazao na važnost infrastrukturnih projekata i donošenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, naročito sa aspekta pripreme budžeta za narednu godinu, ali i na reformu zdravstva i školstva i Poreske uprave na teritoriji čitave Srbije.

“Pred Srbijom su veliki rezultati, ali i visoki ciljevi, istakao je premijer Vučić i dodao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu kao i na odlične prihode od naplate PDV-a, ali i poručio da je za oporavak ekonomije, neophodno suzbijanje sive ekonomije, kroz adekvatnu motivaciju građana da traže fiskalne račune i da lično, svojim primerom, pomognu državi u naplati poreza.

“Država je”, kako je naglasio, “sa svakim nenaplaćenim porezom, siromašnija”.

On je, u ime Vlade Srbije, zahvalio svim članovima delegacije MMF-a na savetima i superviziji i rekao da očekuje intenzivne i produktivne razgovore tokom trajanja posete delegacije MMF-a Beogradu.

Foto: Dušan Vujović

Foto: Dušan Vujović

Vujović: MMF saglasan sa podizanjem procene rasta BDP-a na 2,5 odsto

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se Međunarodni monetarni fond (MMF) saglasio da Srbija podigne procenu rasta BDP-a za 2016. godinu sa 1,8 na 2,5 odsto.

Vujović je na konferenciji za novinare u Beogradu ocenio da ta odluka najbolje potvrđuje da se Srbija nalazi na dobrom putu.

“To će nam pomoći da se lakše uklopimo u mere fiskalnog prilagođavanja i omogućiti nam da ostanemo na putu održivog rasta u narednim godinama”, kazao je Vujović.

On je rekao i da će se o povećanju plata i penzija i racionalizaciji zaposlenih u javnom sektoru detaljnije razgovarati u narednim danima posete MMF-a, koja u Srbiji boravi do 21. juna.

Vujović je izjavio da će Vlada Srbije sa MMF-om voditi dodatne pregovore o sudbini tri velika preduzeća koja su najveći problem: RTB Bor, Resavici i Petrohemiji i da očekuje će se za njih naći neko rešenje.

“Optimista sam i mislim da ćemo naći neko rešenje”, kazao je Vujović odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.

On ističe da se, kada je reč o RTB Bor, razmatraju moguća rešenja imajući u vidu nalazišta rude koje tom basenu, koja su obećavajuća.

Vujović navodi bi RTB Bor trebalo da izađe iz problema likvidnosti i da se na osnovu ranijih studija nađe rešenje za tu kompaniju, koja se pored brojnih problema suočava i sa najnižom cenom bakra na globalnom tržištu.

On je istakao da neke vodeće firme u svetu bakra ulaze polako u bankrot zbog niske cene u poslednjih nekoliko godina.

“Resavica i Petrohemija, to su, takođe, bolne tačke, pošto i isto imaju nasleđene probleme iz prošlosti i za njih su potrebna kompleksna rešenja”, kazao je Vujović.

“Nadam se da ćemo naći rešenja za sva tri”, naglasio je Vujović.

Izvor:RTV
Previous Oscilacije britanske funte, "indeks nestabilnosti" blizu nivoa iz vremena finansijske krize
Next Evropske berze: Još deset dana straha, evro blizu 1,13 dolara, zlato na najvišem nivou u mesec dana

You might also like

Politika

Vuk Jeremić i dalje u trci za mesto generalnog sekretara UN

Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i dalje je u trci za mesto generalnog sekretara UN, pošto je u četvrtom krugu glasanja u Savetu bezbednosti dobio podršku devet članica, dok

Makroekonomija

Christoper Dembik: Istorijska prilika za Poljsku, Theresa May će imati problem sa legitimitetom

Theresa May ima problem sa nedostatkom legitimiteta, a kao premijer  Velike Britanije suočiće se sa dva glavna pitanja unutrašnje politike, kaže direktor makro analize u Saxo bank Christoper Dembik.

Društvo

Prosečna neto zarada u januaru 2018. godine iznosila je 422 evra

Prosečna neto zarada u Srbiji u januaru ove godine bila je 50.048 dinara i nominalno je veća za 2,7 odsto, a realno za 2,4 odsto nego u decembru 2017. godine,