Evropske berze: Početak nedelje obeležio oštar pad akcija

Evropske berze: Početak nedelje obeležio oštar pad akcija

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro cene akcija oštro su pale, prateći gubitke na azijskim berzama, a pod najvećim je pritiskom energetski sektor zbog pada cena nafte.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 1,2 odsto, na 1.293 boda, zaronivši na najniži nivo od početka maja.

Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,6 i 1,4 odsto.

FTSEurofirst indeks u petak je potonuo 2,3 odsto, a jutros je nastavio silaznom putanjom, kao i indeksi na azijskim berzama.

Ulagače je zabrinuo oštar pad cena akcija na Wall Streetu u petak, što je, među ostalim, bila posledica pada cena nafte na američkom tržištu za 3 odsto.

I jutros je nastavljen pritisak na cene, pa je na londonskom tržištu barel pojeftinio za još 1 odsto, na 50,03 dolara, a na američkom 1,1 odsto, na 48,50 dolara.

Zbog toga su jutros cena akcija u evropskom energetskom sektoru potonule 1,9 odsto.

Ulagače zabrinjavaju i ankete koje pokazuju da je desetak dana pre referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije situacija vrlo neizvesna.

berza

Uz to, pokazatelji iz najvećih svetskih ekonomija i dalje su anemični, uprkos velikim podsticajima centralnih banaka.

Tako je jutros objavljeno da su u prvom tromesečju investicije u fiksni kapital u Kini porasle 9,6 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je manje od očekivanja analitičara i ukazuje na dalje usporavanje rasta druge po veličini svetske ekonomije.

Zbog toga su i na azijskim berzama cena akcija jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 1,7 odsto, što je njegov najveći dnevni gubitak od početka februara.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks potonuo 3,5 odsto, na 16.019 bodova, najniži nivo od početka maja.

To je najviše posledica jačanja jena jer zbog toga japanski proizvodi na inostranim tržištima postaju cenovno manje konkurentni.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Skupština Philip Morris-a odobrila isplatu celokupne dobiti u dividende
Next Vučić otkazao put u Brisel i SAD

You might also like

Svetske berze

Nafta zatvorila prvi kvartal 2017. sa gubitkom od 6 odsto

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak su dostigle najviši nivo u tri nedelje, ali su na kvartalnom nivou zabeležile negativan učinak.

Berza

Wall Street: Blagi pad drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali i u četvrtak, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile akcije u energetskom i finansijskom

Svetske berze

Najveći nedeljni pad cene zlata od juna 2013. godine

Cena zlata u petak je pala dodatnih 2,5 odsto, na 1,227,64 dolara po unci, što je njezin najniži nivo u poslednje četiri sedmice.